weby pro nejsevernější čechy

Hrob Františka Stanislava na hřbitově ve Strupčicích

Uprostřed východní ohradní zdi hřbitova ve Strupčicích se nachází hrob Františka Stanislava.

V pravé části hrobového místa je u zdi vcelku honosný náhrobek, kolem středové části dva sloupy vynášejí obloukový štít, v horní části projmutý soklem po ulomeném kříži. Plocha náhrobku je však poničená a po nápisech ani stopy. Vlevo je na zdi umístěna černá prostá deska (těžko říct, zda patří k náhrobku, nebo jen bylo využito „prázdné“ místo:

Zde odpočívá
P. František Stanislav
*26.7.1883 †2.7.1956
rodák z Čisté u Rakovníka
správce a učitel
české školy ve Strupčicích
v létech 1920-1924

Ačkoli působil na škole poměrně krátkou dobu, zřejmě se do místních dějin zapsal vcelku hluboko – jeho jméno je zmíněno na infotabuli projektu „Babičko, dědečku vyprávěj“ u vstupu mezi významnými zdejšími pohřbenými, ovšem bez dalších podrobností.

Zmínky se dají najít i v materiálech obce a historii školy:

Prvotní úsilí v době převratu směřovalo ke zřízení české školy, aby se zastavilo poněmčování dětí a zajistil rozvoj české menšiny. Již 13. září 1919 bylo výnosem Zemské školní rady čj. 1680/4 povoleno zřízení české školy ve Strupčicích. Největší zásluhu na tom mají pp. Artur Nohel, Josef Hudík a František Jenč. Nastala sháňka po volné místnosti. Pan Hudík upozornil na prázdnou místnost v hospodářském stavení svého zaměstnavatele, sedláka Franze Dittricha (čp. 11).

Místnost byla prohlédnuta a pro daný účel schválena. Po provedení menších úprav a zakoupení nejnutnějšího nábytku se začalo dne 16. ledna 1920 s výukou. Škola byla jednotřídní a hned na počátku měla 35 žáků. Správcem školy byl jmenován p. Rudolf Kozák z Českého Dubu u Mnichova Hradiště, který zde působil do konce školního roku. Po prázdninách byl jmenován správcem školy bývalý kněz p. František Stanislav z Čisté u Rakovníka. Školu vedl do roku 1924. Počet dětí stále stoupal a ve školním roce 1923/24 dosáhl čísla 56.

Tagy