weby pro nejsevernější čechy

Rozhledna Maják u Strupčic

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

Severovýchodně od Strupčic směrem k okraji lomu Vršany stojí rozhledna Maják.
Přímo ve Strupčicích nebo kolem nich jsem se motal už několikrát, ale vždy jsem to naplánoval tak nějak na doraz, že k rozhledně jsem nikdy nestačil dojít. Tentokrát tedy byla rozhledna hlavním cílem.

Wiki:

Rozhledna Maják se nachází na bývalé důlní výsypce asi jeden kilometr severovýchodně obce Strupčice v (okrese Chomutov).

Stavbu podle projektu architektů Klody, Feistnera a Pechanková postavili dobrovolníci v rámci kurzu „Artefakt“ při natáčení dokumentárního filmu o Mostecku Martina Ryšavého Na vodě. Náklady na konstrukci pouze s použitím dřevěných prvků činily 120 000 Kč a byly hrazeny z prostředků na natáčení společnosti Bionaut Films. Celková výška rozhledny je 7,5 m, vyhlídková plošina je ve výšce 4,8 m. K slavnostnímu otevření došlo 24. července 2012.

Rozhledna stojí na okraji velkodolu Vršany, za ní je patrná tepelná elektrárna Komořany, nacházející se na místě bývalé obce stejnojmenné obce. Dále od východu lze zhlédnout Most, České středohoří, výsypku Březno, obec Strupčice, Chomutov, Jirkov a za ním Krušné hory.

Rozhledna je přístupná po místních komunikacích ze vsi nebo po cyklostezce od Vrskmaně.

Z jednoho z již neexistujících webů o rozhlednách:

Nadmořská výška: 298m
Okres: Chomutov
Období výstavby: 14. – 24. července 2012
Oficiální zpřístupnění: 24. července 2012
Celková výška: 7,5 m
Výška vyhlídkové plošiny: 4,8 m
Počet schodů: 24
Otevírací doba: neomezená
Přístup: volný
Výhled: důl Hrabák, elektrárna Komořany, továrna Chemopetrol Litvínov, Krušné hory, České středohoří, města Chomutov, Jirkov, Most
Historie: Velice originální rozhledna se od léta 2012 tyčí nad malou obcí Strupčice na Chomutovsku. Obec usilovala o stavbu rozhledny na místě bývalé výsypky zhruba od roku 2007. Realizace se však dočkala až po několika letech v souvislosti se vznikem dokumentárního filmu režiséra Martina Ryšavého o Mostecku „Na vodě“, ve kterém je stavba rozhledny zachycena. Tu provedlo 20 dobrovolníků z celé republiky v rámci kurzu „Artefakt“ občanského sdružení Prázdninová škola Lipnice za pouhých 10 dní. Nejtěžší pro vznik rozhledny však bylo získání vhodného pozemku. Organizátoři projektu chtěli stavět na území společnosti Vršanská uhelná, ale tři čtvrtě roku s ní jednali neúspěšně. Nakonec ale vypomohla samotná obec Strupčice a jeden z jejích obyvatel, který obci vhodný pozemek pronajal.
Návrh rozhledny byl připraven pražskou architektonickou kanceláří e-MRAK s. r. o. ve spolupráci se sdružením ARCHWERK – architektonická huť (tým zahrnul architekty Martina Klodu, Tomáše Feistnera a Lenku Pechanovou). Náklady na stavbu rozhledny činily pouze 120 tis. Kč a byly pokryty společností Bionaut Films z prostředků na uvedený dokument.

Rozhledna „Maják“ získala jméno podle krajiny jezer, kterou se severní Čechy po ukončení těžby uhlí stanou.

V letošním roce (2024) byla rozhledna opravena, časem dožily některé dřevěné prvky, množily se stížnosti na poškození schodiště.

Bohužel se opravy nedotkly informačních tabulí na vyhlídkové plošině – nějaký nenechavec dokázal zničit tři ze čtyř natolik, že návštěvník neví, nač se vlastně dívá…

Něco málo z informačních tabulí v okolí:



A snad jen poznámka, že výhled na nedaleký důl je lepší z o něco později vybudované vyhlídky jen pár kroků od rozhledny.

Tagy