weby pro nejsevernější čechy

Vyhlídka na lom Vršany severně od Strupčic

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

V těsném sousedství rozhledny Maják u Strupčic leží nad srázem na okraji remízku vyhlídka na lom Vršany.
Vyhlídka přímo nad jizvou v krajině s dalekým výhledem až pod Krušné hory trochu popírá smysl nedaleké stavby. Ale pravda je, že nabízí „jen“ výhled k severu. Ovšem fascinující. Několik velkorypadel, u nichž není poznat, zda pořád ukusují krajinu nebo odpočívají. Obláčky nad chladícími věžemi dosluhujících tepelných elektráren. Místy už rekultivovaná a zatopená prostranství. Pozadí tvoří gigantická sídliště, vypadající na dosah, co by kamenem od lomu dohodil. Obzor uzavírá stěna Krušných hor, z jejichž zeleně září třeba fasáda zámku Jezeří.

Mostecký Deník:

24. 8. 2021 – V bezprostřední blízkosti turisty oblíbené a vyhledávané rozhledny Maják ve Strupčicích postavili zaměstnanci společnosti Rekultivace novou vyhlídku na lom Vršany. Vidět je odtud jak aktivní lom, tak probíhající i již dokončené rekultivace v okolí.

„Novou vyhlídku jsme na tomto místě nechali vybudovat ve spolupráci s obcí zcela záměrně. Nahrazuje vyhlídku, která byla ještě donedávna umístěna u silnice mezi obcemi Bylany a Komořany. Silnice ale byla s ohledem na plánované pokračování těžby v lomu Vršany uzavřena a veřejnosti je tak nepřístupná i vyhlídka. Chtěli jsme ji proto nahradit a vybrali místo, kam míří řada turistů, tedy hned vedle rozhledny Maják ve Strupčicích, kudy vede i oblíbená cyklostezka do nedaleké Vrskmaně,“ vysvětlila Gabriela Sáričková Benešová, mluvčí skupiny Sev.en Energy.

Zajímavé je určitě srovnání probíhajících rekultivací a již zrekultivovaných míst v okolí, kde by už jen málokdo poznal, že se tu v minulosti těžilo uhlí. Nová vyhlídka je doplněna tabulí s informacemi o lomu Vršany. Novými informacemi byly doplněny i tabule vedle rozhledny, kde návštěvníci najdou například zajímavosti o flóře a fauně, která se v okolí Vršan vyskytuje.

Škoda že nikoho nenapadlo, když už sem dávali info o lomu, přidat alespoň nějakou grafiku, nač a kam se vlastně díváme…

Tagy