weby pro nejsevernější čechy

Socha Věrozvěst severně od Strupčic

Článek je součástí seriálu Sochy, skulptury, statue, reliéfy, památníky

Na konci komunikace, která vede severně z obce Strupčice k okraji dolu Vršany, kde je parkoviště pro návštěvníky rozhledny Maják, stojí dřevěná socha Věrozvěst.

Selhal jsem tu hned dvakrát. Nenapadlo mě, že takhle pláň má být záchytným parkovištěm. A sochu jsem považoval za ptáka (třeba něco jako datla) se sklopeným zobákem. Nicméně se jedná o věrozvěsta, jak ukazují mapy.cz i Google:

Chomutovský Deník 25. 10. 2020 – Z centra obce Strupčice vede k rozhledně Holešickou ulicí značená cesta, která je vhodná i pro cyklisty. Několik metrů od rozhledny je parkoviště, na němž návštěvníky vítá dřevěná socha Věrozvěst – Klidomořská cesta od Josefa Šporgyho. Ten dílo vytvořil při řezbářském sympoziu ve Strupčicích v roce 2015.

Přes tuto informaci se lze dopracovat k dalšímu – šlo o první (a na dlouho poslední – 2022) sympozium v obci pořádané:

Chomutovský Deník 12. 6. 2015 – K městům a obcím na Chomutovsku, které pořádají v letních měsících sochařská a řezbářská sympozia, se letos poprvé přidají i Strupčice.

Ve dnech 20. až 26. června vytvoří v prostorách místního sportovního areálu svá díla devět řezbářů z řad regionálních umělců, Bude mezi nimi například Josef Šporgy. mimo jiné autor sochy z pískovce nazvané Kořeny, která je památníkem stoleté lípy poražené vandaly u chomutovského supermarketu Lidl.

Sochaře při práci na dřevěných skulpturách obyvatelé obce i její návštěvníci mohou po celý týden sledovat, musejí ale dbát jejich pokynů.

„K myšlence uspořádat sochařské sympozium nás vedla snaha ještě více zkrášlit a zpestřit naši obec i osady, jež pod Strupčice patří. Obracíme se proto na obyvatele, aby nám pomohli s tematickým zaměřením soch a také s jejich vhodným rozmístěním po obci,“ vysvětlil strupčický starosta Luděk Pěnkava.

Sochaře obec na své náklady ubytuje, poskytne jim stravu a symbolickou odměnu za jich práci. Díla pak po jejich dokončení zůstanou v majetku Strupčic. „Každá ze soch nás přijde na zhruba 20 tisíc korun. Není to zanedbatelná částka. Proto ani neuvažujeme o tom, že bychom na sympozium navázali dalšími ročníky. Zatím akci bereme jako jednorázovou. Navíc devět soch rozmístěných po obci estetický cíl splní. Větší počet by možná ani nebyl vhodný,“ vysvětlil starosta.

Na sympozium naváže výstava zde vytvořených děl. Vernisáž se uskuteční v pátek 26. června od 20:00 hodin ve strupčickém sportovním areálu. Spontánně pobesedovat s řezbáři o jejich dílech či dalších uměleckých plánech pak návštěvníci mohou na následné taneční zábavě.

Chomutovský Deník 26. 6. 2015 – Vernisáží vytvořených děl završí 26. 5. 2015 ve 20:00 hodin ve strupčickém sportovním areálu devět umělců premiérové osmidenní řezbářské sympozium v obci.

Dřevěné sochy zůstanou ve Strupčicích a k nim náležejících osadách. Sochaře při práci na skulpturách sledovali obyvatelé obce i její návštěvníci, jejich počet však ovlivnilo nepříznivé počasí. „Tři dny pršelo, takže se zvědavci nehrnuli. Navíc jsme museli v areálu rozmístit stany, aby umělci mohli pokračovat v práci a stihli svá díla dokončit,“ potvrdil strupčický starosta Luděk Pěnkava. Sochaře obec na své náklady ubytovala, poskytla jim stravu a také symbolickou odměnu. Díla pak přejdou do majetku obce, kterou zkrášlí a zpestří. „Už víme, že některou ze soch umístíme do školy, do parčíku či na cestu k rozhledně,“ upřesnil starosta.

Víc nenalezeno. Proč zrovna Věrozvěst a proč v této podobě, nemám tušení. A ani se mi nepodařilo potkat jakoukoli další zdejší dřevěnou sochu…

Tagy