weby pro nejsevernější čechy

Hrob Theodora Paděry na hřbitově ve Velkých Žernosekách

V severovýchodní části hřbitova u kostela svatého Mikuláše se u ohradní zdi nachází hrob Theodora Paděry.

Na zemi klasické hrobové místo, na zdi černá zdobná deska:

THEODOR PADĚRA
DIRECTOR DER EXZELLENZ GRÄFL.
SYLVA TAROUCA NOSTITZ-SCHEN
ZUCKERFABRICK IN TÜRMITZ,
GEBOREN AM 18. JULI 1838
GESTORBEN AM 5. FEBER 1908.

Pan ředitel zemřel v požehnaném věku, jak se ovšem z Trmic ocitl zde, těžko hádat. Sice to není úplně daleko, ale proč skončil v tak malé obci… Snad za rodinou, i když hrob není koncipován jako rodinný.

A také nezažil úpadek „svého“ cukrovaru:

Ačkoliv okolí Ústí n. L. nebylo nikdy prostorem, kde by se pěstovala cukrovka na větších plochách, přesto se město stalo koncem 19. století nejvýznamnějším centrem našeho cukrovarnictví. Jeho počátky zde jsou však staršího data, neboť první cukrovar na území Ústí n. L. byl založen v roce 1850 v Trmicích. Až do roku 1910 zůstal v držení rodiny Nosticů. Ti jej prodali cukrovaru v Lovosicích, ale ten ve výrobě cukru již v Trmicích nepokračoval a budovy v roce 1913 prodal Kornfeldovi a Nemeczkovi ke zřízení přádelny příze. V podstatě se jednalo o poměrně malý cukrovar, který trvale nemohl konkurovat nově zřizovaným velkokapacitním cukrovarům a rafinériím.

Rozhodujícími faktory pro vznik dalších cukrovarů v Ústí n. L. tedy nebyly vhodné podmínky pro pěstování cukrové řepy, ale především dopravní a palivové poměry. Blízkost hnědouhelných dolů zajišťovala dostatek levného paliva, kterého právě cukrovary spotřebovaly velice mnoho (kolem 60 000 t ročně) a levná labská doprava pak umožňovala dopravu velkého množství cukru do Hamburku a odtud do zámoří. Z těchto důvodů nebyly v Ústí n. L. budovány cukrovary, v nichž by se zpracovávala cukrovka, ale rafinérie, v nichž ze surového cukru vznikal konečný produkt – různé druhy cukru, které byly určeny především pro vývoz. Všechny rafinérie pracovaly jen v období kampaně, tj. od října do května, a proto i počet zaměstnanců platí pouze pro toto období.

Tagy