weby pro nejsevernější čechy

Kaple svatého Huberta u hradiště Hrádek u Libochovan

Článek je součástí seriálu Kostely, kaple, chrámy, hrobky, mauzolea

V lesích mezi Libochovany a Kamýkem na trase zelené turistické značky na Kalvárii a vyhlídku Tři kříže stojí u plochy hradiště Hrádek kaple svatého Huberta.

Mapy.cz v tuto chvíli ukazují zcela matoucí informaci:

Dvě kaple vedle sebe, navíc oba pokusy zcela mimo skutečnou polohu kaple, která se nachází v zatáčce zeleně značené trasy u odbočky lesní neznačené pěšiny.

Jedná se o novostavbu:

O jejím vzniku informoval Litoměřický Deník:

19. 8. 2011 – V katastru obce Libochovany byla v červenci vysvěcena nově vybudovaná kaplička sv. Huberta.

Stojí na turistické cestě a cyklostezce, vedoucí k vyhlídce Porta Bohemica. Turisté se k ní dostanou po žluté značce z Libochovan nebo z křižovatky od Kamýku, na silnici č. II/261.

Nápad Zdeňka Šťástky, člena mysliveckého sdružení Kamýk-Hrádek zrealizoval tým nadšenců a řemeslně zdatných obyvatel obce. Odlitek plastiky (J.Kumpán – Libochovany) je doplněn dřevořezbou rámu (pan Holzknecht-Zahořany) a kovovou mříží na výklenku, s křížkem na vrcholu (J.Kymr-Řepnice).

Práce zednické i řemeslné byly prováděny zdarma, finanční podporu našli duchovní otcové stavby – pan Šťástka a Václav Sklenář st. u starosty honebního společenstva pana Petra Soldatka.

Kaplička je zděná, s bílou omítkou a taškovou stříškou, výklenek je krytý ozdobnou mříží, na přední i zadní straně jsou umístěny odlitky s nápisy názvu kaple i honebního společenstva. Kaple byla slavnostně vysvěcena dne 9.7.2011.

Jejího odhalení a vysvěcení se zúčastnilo množství místních obyvatel a příznivců lesa, slavnost byla zakončena společným veselím a hudbou v lesní chatě mysliveckého sdružení.

Tagy