weby pro nejsevernější čechy

Sloup Panny Marie v naději na náměstí v Libochovanech

Článek je součástí seriálu Sochy, skulptury, statue, reliéfy, památníky

Na travnaté ploše náměstí v Libochovanech nedaleko kostela Narození Panny Marie stojí sloup se sochou Panny Marie.

Obecní web:

Sloup se sochou Panny Marie v naději – pískovcový sloup s figurou Panny Marie se nachází ve středu obce Libochovany na návsi. Byl vytvořen neznámým autorem roku 1826. Sloup byl obnovován v letech 1932 a 1998. Poslední restaurátorský zásah prováděl restaurátor Zdeněk Novák a akad. sochař Christos Rizopulos, po té byl sloup se sochou opětovně vysvěcen litoměřickým vikářem panem mgs. Havelkou. Od dubna roku 2018 probíhala oprava a restaurování sloupu se sochou akademickým sochařem Liborem Pisklákem. V květnu roku 2019 byl sloup se sochou znovu umístěn na podstavec a při obcí pořádané slavnosti požehnal zrekonstruovanou sochu litoměřický biskup Mons. Jan Baxant.

Foto z rekonstrukce ->

Vzhled sloupu v roce 2010 (foto z galerie mapy.cz)

Památkový katalog:

Drobná polychromovaná socha na jednoduchém válcovém sloupu s prstencovou patkou a hranolovou hlavicí. Sloup postaven na hranolovém soklu s plintem a římsovou hlavicí, na ploše pole s datací 1826. Socha výrazně lidového charakteru.

Původní evidenční list památky:

Na jednoduchém, hranolovém soklu s římsou sloup, krytý deskou, která je zároveň podstavcem sochy. Socha podživotní velikosti. Tělesná osa oblouková, levá noha mírně nakročena, hlava nakloněna k pravému rameni. Ruce šikmo od těla s dlaněmi vytočenými dopředu. Oděna v řasnaté roucho a plášť. Roucho bílé, plášť modrý. Sloup natřen žlutě. Na soklu nápis: obnoveno L.P.1961

Příloha k rozhodnutí č.k.1934/87 ze dne 9.12.87 – zničen

V knize Mariánské, trojiční a další světecké sloupy a pilíře v Ústeckém kraji je sloup popsán na stranách 496-497:

Neznámý autor, jemnozrnný pískovec. Na čelní straně „AD / 1826“, na zadní stěně podstavce „OBNOVENO / 1932 / 1998“

K opravě v roce 1998 se dochovala na obecním úřadě písemná zpráva. V ní restaurátoři informují o provedených pracích a uvádějí také použité materiály a technologie. V popisu:
– plastika e odlomená od hlavice sloupku asi ve 2/3 výšky
– nohy plastiky zůstaly spojeny s hlavicí
– torzo plastiky s odlomenou pravou rukou, bez horní části trupu a hlavy bylo nalezeno v blízkosti kostela
– původní polychromie byla vážně poškozena

Citovaný text ukazuje na velké poškození sochy, ovšem konstatování Evidenčního listu „Zničen“ dle mého názoru nevysvětluje… Vysvětlení ale není k nalezení.

Při poslední opravě, uváděné na webu obce, výše zmiňované nápisy zmizely pod novodobou barevnou úpravou soklu. Socha je relativně v pořádku, ovšem její polychromie tak, jak je vidět na fotografiích z oprav, v podstatě vzala za své.

Tagy