weby pro nejsevernější čechy

Zámek Neuberk v Mělníku

Článek je součástí seriálu Zámky

Ve svahu severně od vlakového nádraží v Mělníku uprostřed vinic stojí zámek Neuberk.

Teda prý… Ono z něho není nic vidět, protože se jedná o oplocené uzavřené pozemky, takže jeho existenci lze nanejvýš kdesi tam v dáli tušit…

Hrady.cz:

Druhý mělnický zámek, méně známý než zámek Lobkovický, zámeček Neuberk, se nachází nad mělnickým nádražím nedaleko cesty z Mělníka na Chloumek. Zámeček leží uprostřed sadů a vinic a je využíván již od roku 1921, nejprve jako cvičný objekt, nyní jako Školní statek Vyšší odborné školy zahradnické a Střední zahradnické školy v Mělníku. Vlastní zámek slouží jako dívčí internát (chlapecký je asi o 100 m dál v jiné budově). Zámek byl založen počátkem 18. století Janem Fridrichem Neumannem z Neubergu. V 60. letech 19. století byl okolo zámku za rytíře Jana Eduarda z Neubergu založen anglický park, v kterém dnes roste přes 400 druhů dřevin. Zámeček je jednopatrová budova, obdélníkového půdorysu, s věžičkou uprostřed mansardové střechy. V obou průčelích je rizalit. Vzhledem ke svému využití je zámek veřejnosti nepřístupný.

Jednou za čas se v areálu dělají dny otevřených dveří:

Park Neuberk je umístěn na severovýchodním okraji města Mělníka. První zmínka o Neuberku je z počátku 18. století, kdy byl na místě rozlehlých vinic a původní hospodářské usedlosti založen Janem Bedřichem Neumannem z Neubergu barokní zámek. Park v přírodně krajinářském stylu vznikl za Jana Eduarda, rytíře z Neubergu kolem roku 1860. Ve vlastnictví rodu zůstal až do roku 1921, kdy ho koupilo město Mělník a dalo k dispozici zahradnické škole jako cvičný objekt. Zámeček byl adaptován na žákovský domov. Park není jen sbírkou dřevin, ale stal se postupně kompozičně uceleným sadovnickým dílem v přírodně krajinářském stylu. Kosterní dřeviny tvoří duby, javory, lípy a z jehličnanů douglasky. V parku byla zřízena naučná stezka, která má 8 zastavení a je volně přístupná v pracovní dny do 16 hodin.

V letech 2008 až 2009 byla zbudována další část, tzv. Nový park. Nová parková část vznikla na původní orné půdě. Nový park je tvořen skupinami stromů a keřů podobného charakteru a v dolní části byla založena květnatá louka.

Památkový katalog (opět s využitím i fotodokumentace, když se k samotné budově za normálních okolností nelze dostat):

Areál barokního zámku sestává z patrové budovy zámku obdélného půdorysu, hospodářských objektů a rozsáhlého anglického parku, který vznikl v 60. letech 19. století.

Barokní zámek založený v roce 1738 Fridrichem Neumannem rytířem z Neubergu, radou purkrabství českého. Areál ležící uprostřed vinic a sadů byl v 60. letech 19. století doplněn o anglický park. Po roce 1921 byl využíván jako cvičný objekt, následně se stal školním statkem střední zahradnické školy.

Areál zámku se nachází severovýchodně od centra města Mělníka, nedaleko železniční stanice, v prostoru řídce rozmístěných zemědělských usedlostí. Areál leží na rozsáhlém pozemku obdélného tvaru podél hlavní komunikace na JZ-SV ose, která se kolmo napojuje na ulici Dobrovského.

Předmětem ochrany je budova zámku čp. 1776, hospodářská budova I, hospodářská budova II, dům čp. 3556, vinný sklep, studna, plot, ohradní zeď, anglický park a pozemky vymezeného areálu.

Areál představuje cenný příklad menšího šlechtického sídla s dochovanými četnými stavebními prvky a detaily. Součástí areálu je rozsáhlý anglický park ve kterém roste přes 400 druhů dřevin.

zámek Neuberk

Památkový katalog

Dvoukřídlý barokní zámeček obklopený hospodářskými objekty a anglickým parkem.

Zámek stojí v severovýchodní části areálu při hlavní komunikaci. Objekt je patrový, má zhruba obdélný půdorys a je kryt mansardovou střechou s taškami. Nad středem objektu je umístěna polygonální věžička s lucernou a cibulovou bání, krytá plechem. Ve spodní části mansardy je na střeše rozmístěno několik menších plechových vikýřů a jeden velký podávací se nachází nad SV průčelím. Fasády jsou v přízemí členěny pásovou rustikou, v nárožích jsou rámovány pilastry. Patro ukončuje profilovaná korunní římsa. Severozápadní průčelí obrácené do zahrady v pravé části ustupuje a je do něj vložena přízemní pětiosá sala terrena, rámovaná dvěma stočenými křídly schodiště do patra. Hlavní JV průčelí se obrací do čestného dvora lemovaného po stranách dvěma dalšími křídly ve tvaru L. Průčelí je členěno třinácti osami obdélných oken, střed je zdůrazněn trojosým rizalitem členěným pilastry s obdélným vchodem uprostřed.

Příklad barokního zámeckého sídla z první poloviny 18. století s dochovanými četnými stavebními prvky a detaily.

hospodářská budova I

Památkový katalog

Jižní objekt předzámčí.

Dvoukřídlá stavba o půdorysu L, uzavírající jižní stranu čestného dvora před zámkem. Budova je patrová, krytá valbovou střechou s pálenými taškami. Fasáda je v přízemí a na nárožích členěna pásovou rustikou. Okna do nádvoří jsou obdélná, rámovaná šambránami s výrazným vrcholovým klenákem. Okna ve východním a severním průčelí jsou zaklenuta stlačeným obloukem, v patře ve vých. průčelí jsou menší oválná okna, všechna rámována štukovou paspartou. Objekt byl zřejmě přestavěn ze starší sýpky.

hospodářská budova II

Památkový katalog

Severní objekt předzámčí.

Dvoukřídlá stavba o půdorysu L, uzavírající severní stranu čestného dvora před zámkem. Budova je patrová, krytá valbovou střechou s pálenými taškami. Fasáda je v přízemí a na nárožích členěna pásovou rustikou. Sporadicky rozmístěná okna jsou obdélná, někdy sdružená, rámovaná šambránami s výrazným vrcholovým klenákem. V průčelí do dvora byl ve 20. stol. přistavěn nový vstup.

dům

Památkový katalog

Bývalá zámecká kaple z první poloviny 19. století přestavěná na přízemní domek s neogotickou fasádou.

Dům se nachází v severní části pozemku, v parku před SZ průčelím zámku, na zpevněné terase nízko nad terénem. Objekt je přízemní, obdélný, krytý nízkou valbovou střechou s šablonami. Fasáda je z režného cihelného zdiva se štukovými pilastry v nárožích a obloučkovým vlysem pod předsazenou římsou, s nepravidelnými lomenými obloučky. Okna jsou velká obdélná, vstup je ve středu JV průčelí.

vinný sklep

Památkový katalog

Barokní sklep ve svahu JZ od zámku.

Sklep se nachází zhruba ve středu areálu při hlavní cestě k zámku, jako součást kamenné obvodové zdi lemující zleva komunikaci. Objekt se na povrchu jeví jako drobná odbélná stavba částečně zapuštěná v terénu, krytá sedlovou střechou (nyní bobrovky) s převýšeným štítem (starší prejzy). Obdélné dvoukřídlé dveře jsou osazeny v profilovaném kamenném ostění. Štít je ukončen štukovým frontonem ve tvaru segmentového oblouku, pod nímž je umístěna ozdobná kamenná kartuše s korunkou. (nápis je nečitelný).

plot před zámkem

Památkový katalog

Pilířový plot s litinovými výplněmi v neogotickém duchu ohraničuje prostor před JV průčelím zámku.

Plot se nachází proti vstupnímu průčelí zámku a uzavírá JV stranu čestného dvora. Sestává z pravidelně rozmístěných zděných pilířů s plechovými stříškami (výška cca 2m) mezi nimiž je na nízké podezdívce (cca 30cm vysoké) osazen masivní litinový plot. Litonové části jsou tvarovány novogoticky a do dvora se obracejí rubovou stranou.

viniční studna

Památkový katalog

Polygonální klenutá barokní stavba, sloužící původně jako chráněný zdroj vody pro výrobu vína. Nachází se při JZ okraji areálu zámku.

Drobná zděná šestiboká stavba stojící při ohradní zdi v jižní části areálu. Stavba je kryta nízkou cihelnou jehlancovou střechou. Fasáda je prostá, korunní římsa fabionová. Interiér je klenut kulovou klenbou. Vstup je zaklenutý plným obloukem v JV průčelí, nad nímž je umístěna ozdobná kamenná kartuše s korunkou v klenotu, nesoucí nápis: IOAN:FRID NEUMAN DE NEUBERG S:C:M CONSILIARIUS ET AD TABULAS REGIAS STAROSTA IN REGNO BOEMIAE F:F:

ohradní zeď

Památkový katalog

Barokní ohrazení zámeckého areálu na jeho JZ a JV straně.

Ohradní zeď lemuje areál v jeho střední části podél cesty (u sklepa) a při jeho jížní hraně podél ulice Dobrovského. Zdivo z lomového kamene je jednoduché s cihelnou korunou (vysoké cca 150-200cm). Ve středu jižní hrany areálu je ve zdi poblíž studny umístěna ozdobná barokní brána (mohlo jít o kapličku) umožňující někdejší vstup do zámeckého parku (příjezd k zámku musel být vždy při JV hraně). Bránu tvoří jednoosé průčelí ze širšího cihelného zdiva, nesoucí dvojitě rozeklaný segmentový fronton s bohatě profilovanou římsou. Průchozí oblouk (nyní zazděný) je vně půlkruhový, zevnitř segmentový, záklenek je cihelný.

anglický park

Památkový katalog

Parková úprava zámeckého areálu z 60. let 19. století.

Zámecký park zabírá pouze severní čtvrtinu areálu, tj. prostor kolem zámku a dále velký prostor před zámeckým průčelím mimo hranici zapsaného areálu. Jedná se o anglický park založený jako romantické arboretum s více než 400 druhy dřevin.

Původní evidenční list památky:

SZTŠ Mělník
a/ Panství Neuberk leží na severním okraji Mělníka při polní cestě na Chloumek.
b/ Pozdně barokní zámeček s odděleným nádvořím leží ve střední části nevelkého parku založeného v ose SZ-JV.
c/ Intimní krajinářská kompozice s dobře volenými pěšími okruhy mezi malebnými skupinkami dřevin v hmotě i barevnosti precizně propracovanými. Bohatý dendronologický sortiment.
d/ býv. kaple (novogotika) – stav. parcela 5398
e/ okrasná zídka v jižním cípu parku
f/ původní skleníky zámeckého zahradnictví / vodní nádrž (novodobá) / vstupní mřížová vrata
g/ zbytky pův. plné ohradní zdi na západním a východním okraji parku – ostatní části bez oploceni, nádvoří odděleno ozdobným mřížovým plotem na podezdívce

Starší část parku západně od zámečku založena v polovině 19. stol. za Jana Eduarda rytíře z Neubergu (1834-1892)
Mladší část východně od zámečku založena kol r. 1890, dílčí úpravy do r. 1978 (autoři prof. V. Jansa, prof. V. Hurych)
Do r. 1921 soukr. majetek (rytíři z Neubergu), pak čs. stát (Vyšší ovocnicko-vinařská škola, nyní SZTŠ Mělník)

Původní evidenční list zámku:

Obdélníková jednopatrová budova s mansardovou střechou krytou taškami a třemi vikýři. Nad střešním rizalitem vystupuje věžička s lucernou a cibulovou bání krytou plechem. Průčelí – třináct okenních os, obdélná okna se šambránami. Patrová římsa. Jednoduchý portál rovně zaklenut. Fasáda členěna lisénami, v přízemí bosáží. V zadním traktu do parku salla terena otevírající se pěti plnými oblouky, nad ní terasa, po stranách točitá schodiště. Z obou stran čestného dvora jednopatrové dvojkřídlé budovy obdélného půdorysu.

Tagy