weby pro nejsevernější čechy

Socha svaté Rosálie na mostě přes Dobranovský potok v Benešově ulici ve Sloupu v Čechách

Článek je součástí seriálu Sochy, skulptury, statue, reliéfy, památníky

Na mostku přes Dobranovský potok v Benešově ulici ve Sloupu v Čechách jsou zakomponovány dvě sochy, na jižní straně je to svatá Rosálie.

Dvojice soch je kulturní památkou a v Památkovém katalogu má společný záznam:

Dvojice barokních pískovcových soch na mostě přes Dobranovský potok. Naproti soše sv. Jana Nepomuckého spočívá na obdobném hranolovém soklu sklánějící se sv. Rosalie.

Původní evidenční list památky:

Hranolový sokl na přední straně s nečitelným nápisem lemovaným šátkem. Socha světice ve splývavém rouchu v kontrapostu pravé nohy s nachýlenou horní polovinou těla. V pravé ruce kniha s lebkou, levá uražena. V dlouhé vlasy upleten věnec s růží. Z konce 18. století.

Ze zmiňovaného nápisu v podstatě nic nezbylo, on k rozeznání moc není ani ten plastický šátek, zdobící nápisové pole. Světice má uraženo nejen levačku, ale chybí od lokte i pravá ruka. Po popisovaných artefaktech zbylo jen poškozené místo na hrudníku světice, z níž trčí kovový drát.

Sokl stojí samostatně před zábradlím mostku, jeho základna stojí mimo chodník na vyzděné podpůrné stěně, oddělující most a koryto od svahu náspu, po němž je vedena vozovka. Socha není v dobré kondici, kámen se drolí a praská, části sochy i soklu chybí. Místy porost lišejníku.

Tagy