weby pro nejsevernější čechy

Pomník obětem 1. a 2. světové války v Janově-Novém Boru

V centru obce Janova (dnes součást Nového Boru) na křižovatce u zdejšího rybníčku stojí pomník obětem 1. a 2. světové války.

Spolek pro vojenská pietní místa:

Nápis:
PAMÁTCE OBČANŮM
JANOVA PADLÝM
V PRVNÍ A DRUHÉ
SVĚTOVÉ VÁLCE.

Poznámka: Oprava pomníku obětem 2. světové války v Janově u Nového Boru

„Obnova pomníku byla spolufinancována státní účelovou dotací na zabezpečení  péče o válečné hroby z rozpočtu Ministerstva obrany České republiky.
Poskytnutá dotace je 49.616,-Kč.

Termín obnovy: červen – září 2013“

(původní nápis před rekonstrukcí pomníku)
PAMÁTCE
OBĚTÍ
NACISMU
věnují občané
JANOVA.

V Centrální evidenci válečných hrobů je pomník evidován pod číslem CZE5106-08204:

Památník obětem nacismu. Stupňovitý památník s maramorovou čelní černou nápisovou deskou – nápis: Památce obětí nacismu věnují občané Janova.

Pomník se nachází ve středu obce Janov – křižovatka U rybníčku. Upraven byl v r. 1950 a poté nově v 2013. Okolí pomníku upravuje město Nový Bor jen sekáním a údržbou trvalé zeleně. V r. 2014 město upravilo okolí pomníku odstraněním, ořezem a novým dosázením trvalé zeleně a vybudováním zpevněného přístupového chodníčku.

Město Nový Bor:

Památník padlým v I. světové válce v obci Janov byl celkově očištěn a vyspraven a byla vyhotoveny tři nové žulové pamětní desky s nápisem odkazujícím k památce padlým. Nové žulové desky byla odborně instalovány na pomník, na kterém původní desky již mnoho desítek let chyběli.

Odhlédneme-li od úrovně pravopisu poslední zprávy, jde o jediné info, že by mělo jít původně o pomník padlým velké války. Z výše citovaných textů „oficiálních“ to nelze hádat. Jak vyplývá z následujícího materiálu, je to pravda, i když formulace o „vybudování v roce 1950“ je poněkud matoucí:

…oprava symbolického pomníku obětem 2. světové války v místní části Janov, která je součástí Města Nový Bor. Pomník je v současnosti v nedůstojném stavu, je obtíže rozpoznatelný a dostatečně nereprezentuje památku obětí z místní části Janov, které zahynuly v důsledku účasti ve válečném konfliktu 2. světové války.

Válečný hrob lze charakterizovat jako symbolický pomník občanům místní části Janov, kteří padli v důsledku aktivní účasti ve 2. světové válce. Pomník se nachází ve středu části obce Janov, byl vybudován v roce 1950 obyvateli obce, avšak od doby jeho vybudování byla prováděna pouze běžná údržba a přibližně od roku 1968 přestala být údržba prováděna úplně. Po roce 1989 je památník udržován pouze sečením zeleně v jeho bezprostředním okolí. …

Pomník má tvar čtverhranného sloupu, na vrcholu je zakryt deskou se stříškou, ze tří stran je opatřen mělkými nikami pro osazení kamenných desek, boční desky, na kterých byla původně vytesána jména obětí 1. světové války z obce Janov, scházejí úplně. Ve spodní části je pomník reliéfně zdoben rostlinným motivem, u paty pomníku jsou osazeny čtyři ozdobné soklíky. … Pomník je vysoký 220 cm, šíře u paty soklíku je 76 cm, výška soklu je 45 cm, soklíky jsou o rozměrech 45 x 45 cm. Materiálově je pomník zhotoven z probarveného umělého kamene.

Současný nápis „Památce obětí nacismu věnují občané Janova“ bude změněn na „Památce občanům Janova padlým v I. a II. světové válce“. Tato změna vychází z nové skutečnosti, kdy v rámci shromažďování pokladů pro podání žádosti o dotaci bylo zjištěno, že pomník byl původně věnován občanům padlým v I. světové válce, avšak po roce 1945 byly desky s (převážně) německými jmény konkrétních padlých občanů Janova odstraněny a na pomník byla instalována nová deska.

Investiční záměr - Janov
Tagy