weby pro nejsevernější čechy

Dům č.ev. 124 v Janově-Novém Boru

Článek je součástí seriálu Architektura, technické památky, důlní díla

Naproti rybníčku v centru Janova (dnes součást Nového Boru) stojí dům č.ev. 124.

Rozlehlý podstávkový dům, sloužící k rekreačnímu bydlení, je kulturní památkou:

Převážně roubený patrový dům na členitém půdorysu patrně v základu pochází z počátku 19. století. Jeho zajímává podoba je však výsledkem delšího organického stavebního vývoje a proto představuje ideální doklad proměny venkovského stavitelství v regionu.

Obdélný patrový objekt bývalého hostince, dvoutraktový, roubený, krytý sedlovou střechou, nad levým traktem s polovalbou. Hlavní štítové průčelí je otočeno k silnici, SV směrem. Přízemí tohoto traktu je zděné, dělené v této stěně třemi poli podstávky, postavené na kamenných pilířích. Trámy podstávky mají ozdobně vyřezávané vazníky. Do těchto tří polí jsou vsazena obdélná okna v dřevěných šambránách, dělená svisle na dvě poloviny. První patro i štít jsou hrázděné, v patře jsou vsazena tři větší obdélná okna, dělená příčlemi do tvaru T, ve štítě jsou ve dvou osách okna, shodná s okny v přízemí. V pravé části navazuje na toto štítové průčelí podélné průčelí stavby, které je patrové, v přízemí i patře roubené. V přízemí v levé ose zasazeno malé čtvercové okno, druhou osu tvoří novodobé dveře v dřevěném ostění, třetí osu opět malé čtvercové okno. Ve dvou osách patra jsou dvě obdélná menší okna. Hlavní podélné průčelí je orientováno k JV, přízemí na zděné a omítané podezdívce, v pravé části tři roubená pole s podstávkou (řešená shodně s hlavním štítovým průčelím). Jsou zde vsazena tři obdélná okna s dřevěnými okenicemi, v levé, zcela zděné a omítané přízemní části jsou vsazena ve dvou osách dvě menší obdélná okna, mezi nimi vysoký přizděný komín. Patro je roubené, členěné většími obdélnými trojdílnými okny do pěti pravidelných os. Zadní štítové průčelí je v přízemí zděné, omítané, členěno dvěma menšími a jedním větším obdélným oknem do tří os, patro je pak roubené, členěné do tří os dvěma okny a ve střední ose jsou provozní dveře, ve štítu jsou pak ve dvou osách vsazena dvě okna. Vlastní štít je svisle bedněný. Na toto průčelí v levé části navazuje zděné omítané podélné průčelí, které je v přízemí prolomeno jednou osou s půlkruhově sklenutou nikou, vedoucí k zadnímu vchodu, v patře jsou pak tři malá obdélná okna. V levé části za uskočeným nárožím navazuje taktéž patrová omítaná stěna, která je v přízemí prolomena dvěma povozními okny a v patře novodobým trojdílným oknem. SZ orientované štítové průčelí je hladce omítané. Vnitřní prostory v přízemí – bývalé stáje a další provozní prostory jsou sklenuté valbovou klenbou, ostatní prostory včetně vstupní síně plochostropé, v přízemní roubené části jsou dřevěné trámové stropy. V patře jsou zachovány původní dispozice schodiště a rozměrného tanečního sálu se stropem, staženým kovovými vazníky a schodištěm na původní tribunu.

Dům je hodnotnou lidovou stavbou s mnoha dochovanými původními prvky, s dochovanou vnitřní dispozicí z první poloviny z 19. století, s drobnými zásahy z první poloviny 20.století. Podle původních fotografií byl dům zřejmě delší v části štítového průčelí směrem k SZ.

Původní evidenční list památky:

Obdélný, patrový objekt, dvoutraktový, roubený se sedlovou střechou, nad levým traktem s polovalbou, pobito plechem. 5 okenních os v průčelí v patře, levá část přízemí 3 okenní osy s vyřezávanými obvazy. Boční stěna obezděna. Podélná stěna 5 okenních os v patře, přízemí 3 okenní osy roubené s obvazy, levá část zděná.

Zadní průčelí v levé části zděné se členěným vstupem do síně. Patro i podstřešní část roubené, štít svisle bedněný. V přízemí 3 okenní osy zděné. Vlevo chlévy sklenuty pasy na traverzy. Trámové stropy. Vnitřní úpravy z období, kdy stavení sloužilo rekreačním účelům (bývalý hostinec).

Tagy