weby pro nejsevernější čechy

Socha svatého Jana Nepomuckého na rozcestí v Janově-Novém Boru

Článek je součástí seriálu Sochy, skulptury, statue, reliéfy, památníky

Na rozcestí v Janově (dnes součást Nového Boru) stojí socha svatého Jana Nepomuckého.

Socha není kulturní památkou, naštěstí o ní informuje web o Lužických horách:

Mezi stromy u rozcestí na východním konci osady stojí socha sv. Jana Nepomuckého, která kdysi bývala u fary ve Skalici. V roce 1766 ji chotovický sedlák Ullmann koupil a nechal ji postavit na hrázi tehdy vypuštěného Janovského rybníka, po níž vedla cesta do Chotovic. Na nynější místo byla socha přestěhována v roce 1912.

Vzhledem k dataci tedy se sochou nemají nic společného místní bratři Josef a Emanuel Maxovi, významní kamenosochaři…

Takže ze kdy a od koho socha je, těžko zjistit. Úroveň zpracování není zlá, obličej je vymodelován solidně – ale stav sochy je mizerný, kámen se drolí, na mnoha místech praská, porůstá mechy a lišejníky a části figury chybí.

Na malém prostranství mezi místními cestami různé výškové úrovně kvádrový sokl odlišné barvy od vlastní sochy, osazený na nízké čtvercové základně se zkosenou horní hranou. Sokl má na všech bocích hluboce vpadlá rámovaná obdélná zrcadla s vykrojenými rohy. Na čelní straně v zrcadle řada letopočtů, k rozeznání je (bez záruky) 1833, 1866, 1912, písmena jsou rozeznatelná ještě hůře.

Na soklu jednoduchá římsová hlavice, nesoucí sochu světce na projmutém soklíku. Svatý Jan v obvyklém pojetí a oblečení. V pravé ruce před tělem svírá zbytek kovového kříže, jehož většina chybí. Levice vztažená před tělo od zápěstí chybí. Svatozář žádná. Světec se dívá před sebe, do dálky, místo obvyklého pohledu na krucifix.

Tagy