weby pro nejsevernější čechy

Kříž u silnice mezi Sloupem v Čechách a Novým Borem

U silnice č. 268 severozápadně od kaple svatého Jana Nepomuckého ve Sloupu v Čechách (směrem na Nový Bor) stojí kříž.

Kříž patří k těm, jež obnovil spolek Drobné památky severních Čech:

Kříž stojí asi 1 km za obcí na pravé straně silnice do Nového Boru.

Oprava kříže, září-říjen 2004:

Podstavec kříže stál na několikastupňovém fundamentu, který byl zasypán hlínou, sokl a hlavice ležely povalené na zemi a kříž chyběl.

V průběhu opravy byl podstavec očištěn, sokl a hlavice byly pomocí jeřábu opět osazeny a na hlavici byl upevněn nový kovaný kříž od p. Poláka z Dolní Libchavy. Poškozená místa kamenných částí byla opravena umělým pískovcem a povrch byl barevně zpatinován.

Opravu inicioval a provedl Kamil Ešner z Nového Boru, materiál zaplatil Obecní úřad ve Sloupu.

Rozvalený kříž před opravou, 28.2.2004 – foto na webu spolku

Kříž stojí v prudším svahu u silnice, sklon terénu vyrovnává několik schodových stupňů, zarostlých travou a mechem, ze strany od silnice zanikajících v terénu. Na nich čtvercová základna, na níž stojí samotný sokl. Ten má obdélný půdorys, ve spodní části širší nízkou část, přecházející dvojitou profilovanou římsou do vlastního těla. Na čelní straně těla oválné zrcadlo rámované reliéfní stuhou s mašlí v horní části, na bocích rytý obrys obdélného zrcadla a zezadu v menším obdélníku nepatrné stopy černě psaného nápisu. Na soklu přesahující stupňovitá římsová hlavice, v ní zasazen nový kovový jednoduchý kříž s lyrou ve spodní části.

Stav kamene není ideální, povrch se drolí, řada prasklin, omlácené hrany. Ale drží.

Tagy