weby pro nejsevernější čechy

Hrob rodiny Hauptovy na hřbitově v Chloumku v Mělníku

V severní části Chloumku (část Mělníka) u křižovatky ulic Lesní a Trojická se nachází hřbitov, v jehož ohradní zdi se v jihovýchodní části nalézá hrob rodiny Hauptovy.

Na čelní straně honosného náhrobku, završeného sochou anděla, je nápisová tabule s řadou jmen. To nejzajímavější je takřka na konci seznamu:

VÁCLAV HAUPT * 11. 5. 1829 + 11. 1. 1900
čestný měšťan a starosta Mělnický

Na webu města se opravdu vyskytuje mezi čestnými občany (měšťany):

Václav Haupt
purkmistr královského věnného města Mělníka, předseda městské spořitelny, místní školní rady, výboru pokračovací školy průmyslové, kuratoria vinařské a ovoc. školy, družstva pro zbudování městského divadla, sboru dobrovolných hasičů, čestný člen a starosta Zpěváckého spolku, člen četných …. a dobročinných spolků a ústavů, kupec a majitel realit, atd. na Mělníku, 8. 2. 1886 (Kniha měšťanů)

Protože je ve výpisu jeho funkcí zmíněna i „ovocná“ škola, snažil jsem se najít něco v bakalářské práci Založení České zahradnické akademie-Mělník a její současnost Svatavy Šrubařové z roku 2019. Jméno purkmistra/starosty je však v textu zmíněno jen jedinkrát:

Protože se na Mělnicku dařilo i pěstování ovoce, začalo se o pár let později uvažovat o spojení dvou škol, a to Vinařské a Ovocnářské. Za pomoci purkmistra města Mělníka V. Haupta se tyto školy spojily. Vlastní výuka školy, která v tu dobu nesla název Vinařsko-ovocnářská, byla zahájena 15. března 1885.

Tagy