weby pro nejsevernější čechy

Hrob Jindřicha Matiegky na hřbitově v Chloumku v Mělníku

V severní části Chloumku (část Mělníka) u křižovatky ulic Lesní a Trojická se nachází hřbitov, v jehož ambitech je hrob Jindřicha Matiegky.

Na nezvyklém místě, mimo plochu samotného hřbitova, v chodbě ambitů. Na wiki: V jižním ambitu je při kostele pohřben profesor Jindřich Matiegka, antropolog a lékař, rektor Univerzity Karlovy.

Pod křížem s věncem:

univ. prof. MUDR. et RNDr. h.c.
JINDŘICH MATIEGKA
* 31.3.1962 † 4.8.1941
rektor Univerzity Karlovy
zakladatel čs. antropologie

Jedná se o jednu z významných osob, o nichž se lze dočíst na webu města:

JINDŘICH MATIEGKA, prof. MUDr., RNDr.
31.03.1862 Benešov – 04.08. 1941 Mělník

Obor působení : zakladatel československé antropologie, profesor a rektor Univerzity Karlovy.
Objekt: Od r. 1999 nese Matiegkovo jméno základní škola na Pražské ulici, v roce 2003 byla odhalena pamětní deska na nám. Míru čp. 29, dům na náměstí Karla IV. čp.185, pamětní deska při mělnické kostnici
Životopisná data:
Jindřich Matiegka, je nerozlučně spjat s městem Mělníkem. Jeho manželka Marie Stránská pocházela z Mělníka a město si oblíbil i Jindřich Matiegka. Často zde pobýval a aktivně vstupoval do jeho dění (především přes Krajinský musejní spolek). V roce 1932 se stal čestným občanem města Mělníka. Řada odborných Matiegkových prací je věnována právě Mělníku a jeho okolí. V našem městě v roce 1941 zemřel (v domě čp. 185, který rodina vlastnila) a byl zde také pochován. Avšak v 70. letech 20. století byla rodinná hrobka Matiegků na hřbitově na Pražské ulici zrušena.Město Mělník se k odkazu J. Matiegky hlásí, proto je od roku 1999 spoluorganizátorem Memoriálu J. Matiegky (od roku 2005 „Memoriál J. Matiegky a J. Malého ve spolupráci s Hrdličkový muzeem člověka UK.
Profesní data:
Po studiu začínal jako praktický lékař v Lovosicích a městský lékař v Praze Holešovicích. Roku 1911 zakládá Pedologický ústav (později Ústav pro výzkum dítěte a dospívající mládeže). Roku 1923 se podílí na založení Antropologického ústavu Univerzity Karlovy. Zabýval se prehistorickou antropologií. Zpracoval kostrové pozůstatky paleolitického člověka z Předmostí u Přerova. Zkoumal lebky sv.Václava a sv. Vojtěcha, kostry českých králů a významných osobností české historie. Prováděl antropologický výzkum české, slovenské a podkarpatoruské mládeže. Odborně prozkoumal a uspořádal kostnici v kryptě kostela sv. Petra a Pavla na Mělníku. Mezi jeho vědecká díla patří např. Tělesné vlastnosti českého lidu, Všeobecná nauka o plemenech, Somatologie školní mládeže a další.
Místo pohřbení:
Jeho ostatky byly 6.10. 1998 uloženy v ambitu hřbitova na Mělníce-Chloumku.

Čestný občan města:

prof. MUDr. et RNDr. Jindřich Matiegka – 7. 4. 1932 (Zápisy o schůzích obecního zastupitelstva města Mělníka nad Labem 1931 – 32; více v: Mělnická radnice 4,5/2002)

Tagy