weby pro nejsevernější čechy

Kostel Nejsvětější Trojice na hřbitově v Chloumku v Mělníku

Článek je součástí seriálu Kostely, kaple, chrámy, hrobky, mauzolea

V severní části Chloumku (část Mělníka) u křižovatky ulic Lesní a Trojická stojí na hřbitově kostel Nejsvětější Trojice.

Na wiki:

Římskokatolický filiální kostel Nejsvětější Trojice v Mělníku je jednolodní poutní kostel nacházející se v místní části Chloumek. Je společně s přilehlými ambity chráněn jako kulturní památka České republiky.

Byl postaven v gotickém slohu zřejmě ve druhé polovině 15. století a přestavován v letech 1588, 1605, 1718 a 1765, takže jeho nynější podoba je barokní. Loď kostela je obdélníková s valenou klenbou, k trojboce zakončenému presbytáři je na severní straně přistavěna sakristie. Před západním průčelím se nachází předsíň s volutovým štítem.

Prostor kolem kostela, využívaný z větší části jako hřbitov, byl ve druhé polovině 17. století uzavřen ze tří stran ambity. Středem ambitu na západní straně prochází hlavní vstupní brána, oba krajní ambity byly zakončeny kaplí – na severní straně byla zasvěcena svatému Gothardovi (nyní slouží jako márnice), na jižní Panně Marii (nyní čekárna pro pozůstalé).

Přes protesty církve, památkářů i veřejnosti byl kostel v 70. letech 20. století upraven na smuteční síň.

V roce 2005 byla obnovena tradice trojických poutí, konaných zde od 16. století až do 50. let 20. století.

V jižním ambitu je při kostele pohřben profesor Jindřich Matiegka, antropolog a lékař, rektor Univerzity Karlovy.

Dle dalších zdrojů:

Původně evangelický hřbitovní kostel z roku 1588, přestavován v letech 1605, 1718, 1765. Od rekatolisace sloužil také jako poutní. Jednolodní obdélný kostel s obdélným, trojboce uzavřeným presbytářem, orientovaným přibližně k východu se sakristií u severního boku. Před západním průčelím s volutovým štítem stejně završená předsíň. Západně od kostela trojkřídlý ambit se dvěma kaplemi v rozích. Interiér klenutý: loď valenou, presbytář křížovou hřebínkovou klenbou. Na ní malby z počátku 17. století. Vnitřní zařízení většinou z 18. století.

Městské info:

Kostel byl poutním místem, poutě se konaly ve svátek Nejsvětější Trojice po celá staletí až do 50. let minulého století. Roku 2005 byla díky společnému úsilí Mělnického osvětového a okrašlovacího spolku a Proboštství Mělník Svatotrojická pouť, zvaná Koláčová, obnovena, přestože dnes odsvěcený kostel slouží jako smuteční síň. Kaple na konci ambitů jsou přeměněny na márnici a místnost pro pozůstalé. I přesto je poutní kostel Nejsvětější Trojice místem s neopakovatelným geniem loci.

Stavba je kulturní památkou:

Barokní areál hřbitovního kostela umístěný při SV okraji sídla s arkádovým ambitem, hrobkou rodiny Havlovy a ohradními zdmi. Nachází se zde řada cenných náhrobků.

Areál kostela Nejsvětější Trojice je situovaný v severozápadní části Chloumku. Areál leží na nepravidelném protáhlém půdorysu s podélnou osou vedenou ve směru Z – V. Po celém obvodu je vymezen ohradní zdí. Vstupní západní část tvoří trojkřídlé ambity s bránou situovanou na střední osu. Uprostřed hřbitova, orientovaný na vstupní osu, stojí kostel Nejsvětější Trojice. Hrobka rodiny Havlovy se nachází ve východní části hřbitova, poblíž ohradní zdi.

Předmětem ochrany je kostel, ambity s branou a empírovým náhrobníkem, hrobka rodiny Havlovy, ohradní zeď a pozemky vymezeného areálu.

Původní evidenční list památky:

Jednolodní, obdélníkový s obdélníkovým trojboce uzavřeným presbytářem a sakristií na severní straně. Orientovaný. Bez věže. Před západním průčelím předsíň. Průčelí i předsíň svou jednoduchostí hraničí s lidovou architekturou. Hlavní vchod přístavkem, vedlejší ze severu a jihu. Loď obdélníková, sklenuta valenou klenbou s lunetami. Osvětlena na každé straně dvěma barokními okny. Opěrný systém jednoduchý. Kruchta podklenuta valenou klenbou. Vítězný oblouk půlkruhový. Presbytář i sakristie sklenuty křížovou klenbou bez žeber. V presbytáři a na vítězném oblouku zbytky nástěnných maleb z r. 1606 (snad sv. Vojtěch, Navštívení P. Marie, Poslední soud, Eva). Střecha sedlová, tašková. Prostor před kostelem uzavřen tříkřídlým ambitem, otevřené arkády. Ambity plochostropé. Na obou koncích kaple s nízkou kopulovou klenbou, osvětlené po straně kasulovým oknem. Původně gotický, přestavován. Barokní. Zařízení vystěhováno do tzv. Havlovské hrobky na hřbitově (oltář, kazatelna). Opadává omítka. V ambitech praskliny ve zdivu, propadávají se stropy. Zničený mobiliář v kaplích. V r. 1979 rozhodnuto zřídit z kostela obřadní síň. Zařízení proto vystěhována („odstraněny všechny předměty, které nemají památkovou hodnotu“) a nešetrně uloženo v Havlově hrobce, úpravy realizovány počátkem 80. let.

Náhrobní stéla v ambitu – empírový náhrobek z roku 1914, mezi dvěma sloupky relief ženy v řasnatém šatu s urnou v ruce, sklání k ní tvář. Nad reliéfem tabule s rostlinnými ornamenty po stranách a s obšírným německým nápisem. Náhrobník ukončen trojúhelníkovým štítem s Božím okem. Ojedinělý typ.

Tagy