weby pro nejsevernější čechy

Kříž u Hamerského potoka východně od Naděje

U trasy červené turistické značky mezi Antonínovým údolím a osadou Hamr u Naděje u jedné z odboček poblíž bývalého koupaliště stojí kříž.

Kříž ztracený u lesní cesty, která vlastně nikam nevede. Z červené značky na něj vidět není, a přístup k němu přes Hamerský potok příliš důvěry nevzbuzuje.

U cesty v terénu široká kamenná základna čtvercového půdorysu. Na ní stojí nízký menší stupeň, na němž je osazen dvojstupňový sokl. Nižší část přesahuje třetinu výšky, boky má holé, na horní hraně přecházejí dvě lišty do vlastního těla soklu, které má na čelní straně rámované vpadlé zrcadlo s oblou horní stranou. Na ploše zbytky černou barvou vyvedeného nápisu, patrné jsou jen části některých slov. Široce přesahující římsová hlavice má v rozích osazeny volutovým reliéfem zdobené výstupky. Uprostřed plochy hlavice stupňovitý sokl kříže, na přední straně zdobený reliéfem Božího oka v oblé rámované ploše. Kříž z ploché pásoviny zřejmě nepůvodní, ve spodní části zdoben lyrou, konce břeven tepány do trojlístků.

Tagy