weby pro nejsevernější čechy

Kříž u cesty východně od Antonínova údolí u Mařenic

Východně od Antonínova údolí u Mařenic na kraji lesa u polní cesty, která vede od silnice k Hamerskému potoku, stojí mezi stromy kříž.

Kdo o kříži neví a nehledá ho, nemá šanci ho zahlédnout, splývá s hranou lesa. Přitom vzhledem ke svému umístění je křížek zachovalý a zřejmě občas opečovávaný.

Široká kamenná základna obrůstající barvínkem nese sokl, ve spodní části nízký a širší. Před základnou skryt v porostu kamenný stupeň, snad klekátko. V přední části těla soklu hlubší obdélné zrcadlo, do něhož kdosi strčil z kříže upadlou paprsčitou svatozář. Tato část trpí vlhkostí a roste na ní měch. Dvojitou (konvexně-konkávní) lištou přechod do vysokého vlastního těla. Na všech stranách vpadlá obdélná zrcadla s oblou horní stranou. Na čelní straně zrcadlo nižší, rámované. U jeho paty reliéf dvou svázaných snítek, na bocích květinový dekor, nad obloukem Boží oko s mohutnou svatozáří a dvěma květinami – vše zdobeno stříbřenkou. Pokud byl v zrcadle nápis (či obraz), nezůstalo po něm ani stopy. Přesahující římsová hlavice je na přední straně tvarována do oblouku (nad Božím okem), nese stupňovitý projmutý sokl, v němž je umístěn masivní kovový kříž. Kříž obrysový, vyplněný rostlinným dekorem. Spodní část tvoří dva točité sloupky, nesoucí příčku, zdobenou volutovým ornamentem. Nad hlavou Krista zdobná cedulka INRI, na koncích trámů reliéfní ozdoba, připomínající lilii.

 

Tagy