weby pro nejsevernější čechy

Centrální kříž hřbitova v Trávníku

Uprostřed vcelku malého a poloprázdného hřbitova v Trávníku (část Cvikova) stojí centrální kříž.

V mírně skloněném terénu dorovnává výškový rozdíl kamenná základna z několika bloků. Na ní podstavec čtvercového půdorysu, na němž spočívá dvoustupňový sokl. Nižší širší část má hladké stěny a projmutou lištou přechází do druhé, o něco užší etáže. Na čelní straně oválné vpadlé zrcadlo s nápisem, pod ním girlanda:

SELIG
DIE
IM HERRN
ENT
SCHLAFEN.
ERICHTET
IM JAHRE
1891

Na rozích polygonální vysoké jehlany, jejichž patu tvoří střapec a na úzkém vrcholu mají zkosený bodec. Hlavici soklu tvoří propojené trojúhelné štíty, zdůrazněné předstupující římsou. Pod hlavicí plastický zubořez, v místě styku štítů dvojstupňový sokl pro kovový kříž. Ten je velmi zdobný – obrysový, výplň tvoří rostlinný motiv. Ve spodní části v gotickém oblouku s kruhovým oknem postava Madony. V levici drží pozdvižený kalich, pravou rukou u boku přidržuje kříž. Na bocích po dvou sloupech s vrcholovou fiálou. Nad Madonou oválná nápisová deska (prázdná) se zlaceným věncem po obvodu. Nápis INRI v místě křížení břeven, odkud také vychází paprsčitá svatozář. Na koncích trámů ozdoby, středové stylizované do malého trojlístku.

Z webu o Lužických horách:

Obec patřila k faře ve Cvikově, kde se dříve také pohřbívalo, ale když byl cvikovský hřbitov přemístěn od kostela k silnici do Sloupu, postavili si trávničtí roku 1890 vlastní hřbitov u silnice do Mařenic.

Tagy