weby pro nejsevernější čechy

Kaple na rozcestí v jižní části Budyně nad Ohří

Článek je součástí seriálu Kostely, kaple, chrámy, hrobky, mauzolea

U rozcestí vedlejší silnice, odbočující z ulice Slánská v jižní části Budyně nad Ohří směrem na Kostelec nad Ohří a Roudníček, stojí výklenková kaple.

O kapličce nikde ani zmínka. V této oblasti nejsou pořízena panoramata map.cz, takže těžko hádat. Nicméně i když kaple vypadá jako novostavba, na leteckých snímcích je zřejmě vidět od jejich dostupnosti po cca roce 2005 a na historických mapách tu něco stálo už ve 2. polovině 19. století.

Jednoduchá zděná omítaná stavba na kamenné základně, po jejímž obvodu je vyskládán pruh z dlaždic. Před čelní stěnou kapličky vyvýšený kamenný stupeň, snad zamýšlený jako klekátko. Obdélná kaple má vpředu úzkou hlubokou obloukově zakončenou niku, ve spodní části s krátkým předstupujícím pískovcovým parapetem. Ve výklenku za květinovou výzdobou sošky svatých. Ostatní stěny hladké. Kapli korunuje trojúhelný štít, zvýrazněný po celém obvodu předstupující barevně zvýrazněnou římsou. Střecha štítu pokryta pálenou taškou, ve hřebeni vsazen kovový dvouramenný kříž.

Tagy