weby pro nejsevernější čechy

Kaple v Brníkově

Článek je součástí seriálu Kostely, kaple, chrámy, hrobky, mauzolea

Uprostřed obce Brníkov, skryta od průchozí silnice za ohradou živého plotu překvapivého koupaliště (cca 200 stálých obyvatel!), stojí kaple.

Stavba není kulturní památkou, takže opět v podstatě nikde ani slovo: „Kaple z poloviny 19. století byla postavena v empírovém slohu.

Kaple je od kolemjdoucí silnice oddělena vyšší opěrnou zdí z kyklopského zdiva, zakončeného přesahující římsou. Plot patrný na starších fotkách dnes chybí:

Z fotografie vyplývá, že kaple prošla někdy nějakou opravou, o níž Google (stejně jako o historii kaple) nic nenajde.

Menší zděná omítaná stavba, průčelí se vchodem na západní straně. Rohy tvořeny masivními pilastry se stupňovitými římsovými hlavicemi, na něž nasedá římsa trojúhelného štítu s useknutým vrcholem, na kterém stojí zvonička. V průčelí vysoký dveřní otvor s dvoudílnými dveřmi, nad nimi prosklený oblouk. Mezi hlavicemi bočních pilastrů na okraji štítu malé kruhové okénko. Na bočních stěnách jedno půlkruhové malé okno. Zadní (východní) stěna plochá, bez okenních otvorů, stojí u ní socha Panny Marie. Polovalbová střecha kryta bobrovkou, stejně jako vrch štítu nad vstupem a zvonička na hřebeni střechy. Ta je tvořena výklenkem, v němž je zavěšen zvon. Na čelní a bočních stranách naznačena ozdobná římsa, stříška má dopředu přesah, zdůrazněný stupňovou římsou. Zadní strana zvoničky plochá, bez ozdob. Na vrchu osazen jednoduchý kovový křížek s ozdobnými trojlístky na koncích břeven.

Tagy