weby pro nejsevernější čechy

Boží muka v centru Brníkova

Článek je součástí seriálu Sochy, skulptury, statue, reliéfy, památníky

V centru obce Brníkov na křižovatce místních komunikací stojí boží muka.

Jedná se o kulturní památku:

Vzácně dochovaná renesanční boží muka z roku 1570. Na vysokém obdélném soklu s nápisem stojí sloupek s kónickým dříkem. Na hlavici je lucerna s reliéfem Ukřižování, svatých a iniciálou Krista. Lucerna ukončena kónickou stříškou s kamenným křížem ve vrcholu.

Boží muka stojí v severní části vsi, uprostřed křižovatky, z níž odbočuje komunikace do Poplzel a do Libochovic. Boží muka mají podobu toskánského sloupu na němž je osazena hranolová kaplice s jehlancovou stříškou s konkávně prohnutými stranami, která vybíhá v tlapatý křížek. Na stranách kaplice je po velmi mělké stlačeným obloukem zaklenuté nice s reliéfem. Na jižní straně je to Ukřižování s krucifixem, sv. Janem Evangelistou a P. Marií, na západní straně monogram “IHS” doplněný křížem a třemi hřeby, na severu je reliéf sv. Václava a na východní straně sv. Prokop. Sloup je osazen na jednoduchý hranolový sokl na jehož čelní straně je v obdélném zrcadle devítiřádkový nápis: ”LETA PANIE TI / SICIHO PIETISTE / HO SEDNDESAT / EHO W ANTERI / …………………………….”. Celá boží muka jsou vytesána z pískovce.

Původní evidenční list památky:

Torso Božích muk na návsi. Na hranolovém soklu s nápisem a pozůstatky psaníčkových bos na dalších stěnách stojí torso sloupu s talířovou patkou.

V Památkovém katalogu ani zmínka, ale na první pohled je jasné, že původní je jen sokl. Což prokazuje i fotka na původním evidenčním listu:

Boží muka zřejmě nějakou dobu vypadala obnovené poněkud jinak než dnes:

Památkový katalog

Na fotografii je vidět, že byl využit zbytek sloupu a část s kaplicí barevně odpovídala. Dnes je sloup včetně kaplice celistvý, ze zcela jinak barevného materiálu.

Částečné vysvětlení poskytuje kniha Mariánské, trojiční a další světecké sloupy a pilíře v Ústeckém kraji, kde se o nich píše na stranách 457 a 458:

Na čelní straně kaplice reliéf Ukřižování, vlevo IHS, vpravo reliéf sv. Prokopa a vzadu reliéf sv. Václava, nahoře kříž. Čelní nápis na podstavci v posledních osmi řádcích nečitelný. Horní část sloupu s kaplicí s reliéfy a vrcholovým křížem byla po havárii a poškození volně rekonstruována Radomilem  Šulcem v letech 2004-2005. 

Fotografie v knize odpovídají fotce z Památkového katalogu – což znamená, že někdy poté došlo k další, nezdokladované opravě, možná jen výměně sloupu.

Ještě v roce 2013 byl sloup „půlený“:

Foto na webu Hrady.cz

Hrady.cz:

Pískovcová boží muka z roku 1593 byla postavena na křižovatce od Libochovic na Roudníček (Podbradec) v těsné blízkosti barokního špýcharu z 18. století. Boží muka jsou zachovalá a dobrém stavu. Slouží také jako historický kamenný rozcestník.

Tagy