weby pro nejsevernější čechy

Kostel svatého Floriána v Podbradci

Článek je součástí seriálu Kostely, kaple, chrámy, hrobky, mauzolea

V centru obce Podbradec stojí kostel svatého Floriána.

Stavba není kulturní památkou, hrady.cz o ní hovoří jako o kapli, byť je v katalogu arcibiskupství pražského označena jako filiální kostel, spadající pod římskokatolickou farnost Budyně nad Ohří. K kapli se hovoří v Ottově slovníku naučném:

Podbradec, ves v Čechách, hejtm. Roudnice, okr. Libochovice, fara Ječovice, pš. Ředhošt; 79 d., 419 obyv. č. (1890), mešní kaple sv. Floriána a popl. dvůr s ovčínem, jejž drží Terezie hr. z Herberšteina. Na bývalé tvrzi a statku v XVI. stol. seděli vladykové z Puchova, Eliška z Krajku, Kokovští z Hertenberka, Bohuslav Sekerka ze Sedčic, Karel Odolan z Hoštic, pánové z Lobkovic, Pfefrkornové z Otopachu, z nich Karlu pro jeho účastenství v odboji stavů českých z trestu od král. komory zabrán (1623), později přešel do rodu hr. Dietrichšteina, sňatkem pak Terezie hrab. z Dietrichšteina s Janem Bedřichem hr. z Herberšteina dostal se do rodu tohoto.

Pro vzrostlou okolní zeleň není moc co vyfotit.

Jediným zdrojem informací je zmíněný web hrady.cz:

Pozdně barokní kaple byla postavena r. 1790. O její historii se toho mnoho neví. Vesnice Podbradec je částí obce Mšené-lázně.  V době vzniku kaple patřilo panství Mšené rodu Kinských. Ti byli majiteli od r. 1745, kdy je koupil kníže Oldřich Kinský, do r. 1866. Kaple s hranolovitou věží, v průčelí vchod s portikem. Podélná plochostropá stavba se šikmo odsazeným presbytářem. Vchod s portikem, průčelí zdobí lizény a dominuje výrazný segmentový štít s volutovými křídly, zdobený pilastry.

Zděná omítaná stavba, průčelí se vchodem na západní straně, věž vystupuje z obvodu stavby na straně východní. Nad předsazeným vchodem s trojúhelným štítem pod podstřešní římsou zamřížované okno s klenákem. Na severní straně čtveřice obloukových oken, páté okno na mírně odskočeném presbytáři, na který navazuje věž s vlastním vstupem, k němuž vedou 3 schody. Věž má okna v patře pod lomenou jehlancovou střechou krytou plechem, otvory jsou vyplněny dřevěnými žaluziemi. Na jižní straně přístavba k věži (dvě okna) a druhá o něco menší těsně u vchodu.

Víc zvenčí vidět není.

 

Tagy