weby pro nejsevernější čechy

Kostel svatého Jiljí v Ředhošti

Článek je součástí seriálu Kostely, kaple, chrámy, hrobky, mauzolea

Na jižním okraji Ředhoště na mírném pahorku stojí kostel svatého Jiljí, obklopený hřbitovem.

Na wiki:

Filiální kostel svatého Jiljí v Ředhošti, jedné z částí obce Mšené-lázně v okrese Litoměřice v Ústeckém kraji, je cennou historickou stavbou a krajinnou dominantou v dané lokalitě. Celý areál kostela s dochovanými románskými a gotickými prvky je zapsaný v Ústředním seznamu nemovitých kulturních památek ČR.

První písemná zmínka o Ředhošti pochází z roku 1203. Kostel sv. Jiljí je původně románský, pravděpodobně z 12. nebo 13. století. Z nejstaršího období se dochovala část zdiva kostelní lodi a románská hranolová věž s typickými dvoj- a trojdílnými sdruženými okny. Písemně je kostel doložen až z roku 1394.

Ve 14. století byl kostel rozšířen a byl přistavěn presbytář. Kamenná gotická menza s kružbami, která je součástí hlavního oltáře, pochází z doby kolem roku 1370. V druhé polovině 18. století byl kostel barokně upraven.

Kostel náleží k římskokatolické farností Budyně nad Ohří podřipského vikariátu pražské arcidiecéze.

Areál kostela, jehož součástí je zvonice a přilehlý hřbitov s ohradní zdí a branami, se nachází na pravém břehu Mšenského potoka v centrální části vesnice. Jednolodní kostel s dominantní původně románskou věží, obklopený hřbitovem, se nachází uprostřed uzavřeného areálu. Ohradní zeď se dvěma branami, postavená z lomového kamene, pochází pravděpodobně z 18. století. Památková ochrana se vztahuje také na celý hřbitov, který se nachází na původním místě a je dokladem dřívějšího způsobu pohřbívání.

V rohu severní zdi areálu samostatně stojí relativně nízká dvoupodlažní barokní zvonice, vybudovaná pravděpodobně v polovině 18. století. Solitérní stavba čtvercového půdorysu má cibulovitou střechu, zakončenou makovicí s křížkem. Jednoduché průčelí stavby je členěné lizénami a římsami, okna a dveře jsou lemovaná šambránami.

Další zdroje:

Z románské stavby se dochovalo část zdiva lodi a zejména hranolová věž se sdruženými okny – dvojdílnými a trojdílnými. Ve 14. století byla rozšířena loď a přistavěn presbytář. Loď byla barokně upravena ve 2. polovině 18. století. Ze zařízení je zajímavý hlavní oltář – kamenná gotická mensa s kružbami, pocházející z doby kolem roku 1370. Většina dalšího vybavení je barokní.

Kostelní areál je kulturní památkou:

Jednolodní kostel obsahuje románskou věž a část lodi, rozšířené ve 14. století, kdy byl rovněž postaven presbytář. V druhé polovině 18. století byl kostel barokně upraven. Tato velmi cenná sakrální stavba je krajinnou dominantou širokého okolí.

Areál obsahuje velmi cenný kostel se zachovanou románskou a gotickou částí, doplněný barokní zvonicí a hřbitovem, vymezeným ohradní zdí s branami; celek je výrazným urbanistickým prvkem historické zástavby obce.

kostel sv. Jiljí

Nejstarší – románskou – částí hodnotného kostela je věž s typickými sdruženými okny a také část lodi, ze 14. století pochází presbytář a druhá část lodi. Později byl kostel ještě upravován barokně. Díky své poloze je výrazným krajinotvorným prvkem.

ohradní zeď

Zeď, postavená z lomového kamene, je vesměs omítnutá, korunu zdiva kryjí kamenné desky.

brána I.

Bloková zděná omítnutá brána má na vnější straně střední rizalit, v němž je umístěný segmentově ukončený vstupní otvor. V otvoru jsou dvoukřídlá dřevěná vrata s plnou dolní částí a výše s ozdobně vyřezávanými příčlemi.

brána II.

Bloková zděná omítnutá brána má uprostřed segmentově zakončený otvor, v němž je jednoduchá mříž. Korunu zdiva kryjí tašky.

zvonice ->

náhrobek ->

hřbitov

Hřbitov se rozkládá na ploše kolem kostela sv. Jiljí, vymezené ohradní zdí. Kromě novodobých hrobů se zde nacházejí také starší náhrobky, některé i se sochařskou výzdobou. Některé starší náhrobky jsou kamenosochařskými díly dobré místní úrovně.

Původní evidenční list památky:

Jednolodní, s barokní lodí, s románskou věží v západním průčelí se sdruženými okénky, částečně zazděnými, s předsíní na severní straně, s užším trojboce uzavřeným presbytářem se sakristií na jižní straně. Loď sklenuta plackami, oddělená dvojicemi pásů, sbíhajících na pilastry, kruchta v západní části podklenuta plackami, vstupní prostor pod věží sklenut plackou. Presbytář sklenut křížovou žebrovou klenbou, triumfální oblouk hrotitý.

Tagy