weby pro nejsevernější čechy

Pomník Franze Josepha Gläsera v Horské ulici v Horním Jiřetíně

Článek je součástí seriálu Sochy, skulptury, statue, reliéfy, památníky

V Horské ulici před kostelem Nanebevzetí Panny Marie v Horním Jiřetíně stojí dvojice pomníků, vpravo je to pomník Franze Josepha Gläsera.

Některé zdroje tvrdí, že jde o kříž, což je možná i dřívější pravda:

Foto z roku 2017 (Drobné památky)

Na panoramatech mapy.cz je pomník vidět až v roce 2021:

Rok 2016
Rok 2021

Na městském webu:

Mezi nejmladší přírůstky hornojiřetínských soch se řadí busta místního rodáka a pozdějšího rakouského hudebního skladatele Franze Josefa Glaesera. Ten se v Horním Jiřetíně narodil roku 1798 do početné a chudé rodiny. V mládí studoval v Drážďanech a na pražské konzervatoři, kde se učil skladbě a hře na housle. Po studiích odjel do Vídně, kde měl 22. srpna 1817 svou první velice úspěšnou premiéru hudby k romantickému dramatu Bärenburgs Sturz. Dílo znamenalo pro skladatelův život zásadní kariérní zlom. 

O dva roky později byl jmenován dirigentem ve slavném a dnes již nejstarším vídeňském divadle Theater in der Josefstadt. Za svůj život zkomponoval přes sto dvacet scénických děl. Nejvýznamnější je hudba k opeře Des Adlers Horst, která mu v Berlíně a Kodani zajistila obrovský úspěch a popularitu. V roce 1842 se stává šéfdirigentem dánské Královské opery. O pět let později byl povýšen do šlechtického stavu, v roce 1851 se stává profesorem. Pro dánské Královské divadlo napsal hudbu na motivy textů Hanse Christiana Andersena, jako byly Svatba u jezera Como nebo Zlatá labuť. Umírá v Kodaní v srpnu roku 1861 ve věku šedesáti tří let.

Text je sice obsáhlý, ale informačně chudý, až snad pitomý. O pomníku samém ani slovo. Kdo bustu vytvořil, kdo pomník inicioval, kdy, jestli je zcela nový na nepůvodním podstavci či obnovený – Google nenajde nic jiného než výše citované.

Nápis na desce:

GLÄSER
FRANZ JOSEPH
*19. 4. 1796 Horní Jiřetín
† 29. 8. 1861 Kodaň
.
Významný dirigent
a hudební skladatel působící
ve Vídni, Berlíně a Kodani

Nedaleko odtud je rodný dům, na němž je umístěna pamětní deska.

Tagy