weby pro nejsevernější čechy

Pomník obětem válek na hřbitově v Horním Jiřetíně

Zhruba uprostřed hřbitova v Horním Jiřetíně u středové cesty na hraně dělící zdi stojí zřejmě bývalý centrální kříž hřbitova, adaptovaný na pomník obětem válek.

Částečně zakryt přerostlou zelení (stejně jako značná část zdejšího postupně se rozpadajícího hřbitova), zezadu blokovaný zmíněnou zdí, zpředu kryt lavičkou, kříž v bídném stavu. Moc toho z něho vidět není. Spodní základnový stupeň takřka neznatelný. Na něm spočívá několikrát odstupňovaný sokl. Na čelní straně je pod kovovou květinou, zřejmě zbytkem věšáku pro lampu, černá nápisová deska. Silně poškozená hlavice je složitě tvarovaná z bočních trojúhelných štítů a středové plochy pro kříž. Ten je tvořen ze silné pásoviny, zepředu s imitací povrchu dřeva, zezadu vzepřen vzpěrou, kotvenou do přilehlé zdi. Na kříži nabarvená menší postava Krista.

Spolek pro vojenská pietní místa:

Nápis:
Na památku
obětem světových
válek
***
Zum Andenken
an die Opfer
der beiden
Weltkriege

z boku vyryto:
Erweitert
1921

V Centrální evidenci válečných hrobů není místo evidováno.

Na městském webu:

Památník se nachází zhruba uprostřed hřbitova v Horním Jiřetíně. Nese desku s českým a německým nápisem: „Na památku obětem světových válek“ / „Zum Andenken an die Opfer der beiden Weltkriege“.

V knize Tatíčku, vrať se k nám 2 je zmínka – S výraznější akcentací náboženských motivů v pomníkové architektuře se na rozdíl od zahraniční produkce, a to zejména německých zemí, setkáváme ve sledované oblasti jen velmi sporadicky. Základním náboženským motivem, který se objevuje na většině meziválečných pomníků, je kříž. Klasickou podobu latinského kříže, který byl zároveň hřbitovním křížem, má novodobě v roce 1921 upravený starší hřbitovní kříž v Horním Jiřetíně.

Tagy