weby pro nejsevernější čechy

Inundační most Postoloprty

Článek je součástí seriálu Mosty, lávky, viadukty, průrvy a vodní díla

Jižně od Postoloprt vede přes Ohři několikadílný inundační most (tj. most, který slouží jako preventivní ochrana cesty před povodní).

Další z míst, kam bude někdy třeba se vrátit – sice jsem se po mostě prošel, ale fotky z jeho „povrchu“ nedokumentují jeho vzhled a impozantnost. Bude třeba se projít přilehlými pěšinami…

Most je kulturní památkou:

Inundační kamenný most vybudovaný z opukového kamene v polovině 19. st. Most je rozdělen na čtyři části. Nová část překonávající koryto řeky Ohře je vybudována v secesním slohu z let 1907-8. Ve směru od Postoloprt má most 8 – 2 – 4 – 8 pilířů.

část I.

První část mostu od Postoloprt tvoří deset segmentů sklenutých na osm pilířů. Je vystavěna z lomového kamene, valené klenby včetně armování a pilíře naopak z opracovaných kvádrů. Z boků zaoblené pilíře ukončuje svrchu římsa a na ní kulová výseč. Tato část mostu pochází z poloviny 19. století.

Památkový katalog

část II.

Od Postoloprt druhá část souboru překonává řeku Ohři. Jde o jeden z prvních mostů z prostého betonu v Čechách, pochází z r. 1908-09. Dva lehce kónické pilíře z kvádrů stojí při březích ve vodním toku. Tři klenební pole překonávají betonové segmenty.

Památkový katalog

část III.

Čtyři pilíře vynášejí pět oblouků od Postoloprt třetího mostu inundačního souboru. Konstrukčně je shodný s prvním, kámen je však opatřen betonovým torkretem. Mostní parapety jsou vyzděné, zakončené zaoblením.

Památkový katalog

část IV.

Osm pilířů vynáší devět oblouků od Postoloprt čtvrtého mostu inundačního souboru. Konstrukčně je shodný s prvním, kámen je však opatřen betonovým torkretem. Mostní parapety jsou vyzděné, zakončené čtvercovými betonovými deskami.

Památkový katalog

Původní evidenční list památky:

Obloukový most přes Ohři. 9 segmentových oblouků z tzv. prostého betonu, trojklenbové klenby rozpětí 28.1, 31.4 a 28.1 m. První betonový most.

Jak vidno z aktuálních foto, probíhá oprava vozovky.

Tagy