weby pro nejsevernější čechy

Dům čp. 3 na Mírovém náměstí v Postoloprtech

Článek je součástí seriálu Architektura, technické památky, důlní díla

Východní část Mírového náměstí v Postoloprtech uzavírá patrový dům čp. 3, v němž dnes funguje městská knihovna, kino a informační centrum.

Dům, na wiki označený jako úřednická budova zdejšího zámku, je kulturní památkou:

Nárožní jednopatrový dům pochází z let 1827-28. Hlavní průčelí je členěno do sedmi os. Prostřední osa s hlavním vstupem je zvýrazněna pilastry v přízemí, sdruženými pilastry v patře a završena trojúhelným štítem s erbem. Dům má valbovou střechu.

Dům je hodnotným příkladem klasicistní městské architektury a jedním z výrazných prvků historické zástavby hlavního postoloprtského náměstí.

Původní evidenční list památky:

Nárožní, jednopatrová stavba, zděná a omítaná. V průčelí 7, z boku 4 okenní osy. V přízemí bosovaná nároží. V ose stavby risalit s trojúhelným štítem. Široký obdélný vchod se zaoblenými rohy. V patře je risalit lemován dvojicí ionských pilastrů. Ve štítu erb. Patro odděleno pásovou římsou.Obdélná okna v jedoduchých rámech, v patře s přímou římsou, u risalitu proloženou segmentem. Parapety s obdélnými vsedlými plochami. V přízemí stlačené valené klenby s lunetami. Valbová střecha kryta taškami.

1966 – nová střecha, špatná omítka. Kanceláře, knihovna, v přízemí vstupní prostory kina, přistavěného za objektem.

Tagy