weby pro nejsevernější čechy

Mozaika Slunce na obchodním středisku Lučan v Postoloprtech

Článek je součástí seriálu Mozaiky

Na severní straně obchodního střediska Lučan v Postoloprtech směrem do ulice Masarykova je na části fasády mozaika Slunce.

Odborná sochařská databáze:

Název: Mozaika „Slunce“ v průčelí nákupního střediska
Autoři: Miroslav Houra (1933–2006), Radko Bubník – architekt
Realizace: Výtvarné středisko n. p. Železnobrodské sklo 
Investor: Jednota LSD, Podbořany, okres Louny
Ulice Boženy Němcové 594 – Mozaika je instalována na bočním průčelí nákupního střediska Lučan.
Výška: 710 cm
Šířka: 250 cm
Datace: 1988
Materiál: sklo – prefabrikované skleněné kostky
Stav: poškozeno (ke dni 24.07.2015) – některé šrouby použité k montáži mozaiky vykazují známky koroze. Z mozaiky je vypadáno cca 20-30 kostek převážně po okrajích.

Nákupní středisko Lučan v Postoloprtech je na fasádě zdobeno vertikální kompozicí Miroslava Houry z roku 1988 (signatura na spodním okraji udává MH 88). Scéna nazvaná Slunce je rozdělena do dvou pásů s mírným odsazením. Centrálním prvkem kompozice je velký rudý sluneční kotouč se žlutooranžovými paprsky, se kterým kontrastuje lidská postava s rozpaženýma rukama.

Web o mozaikách:

Název: Slunce
Autor: Miroslav Houra
Realizace: n. p. Železnobrodské sklo
Investor: Jednota LSD, Podbořany, okres Louny
Datace: 1988
Postoloprty, B. Němcové 594
Umístění umístěno v exteriéru. Objekt nákupního střediska je součástí zástavby v centru města a je situován na západní straně Marxova náměstí. Velkoformátová mozaika je instalována na bočním severním průčelí budovy, směrem do ul. Masarykova. V bezprostřední blízkosti díla se nachází zeleň. Mozaika je v celé své ploše vystavena působení vlivů okolního prostředí.
Výška: 710 cm, šířka: 250 cm
Materiál sklo › prefabrikované › mačkané
Mozaika je sestavena z prefabrikovaných skleněných kostek o velikosti přibližně 15 mm x 12 mm. Použité sklo je čiré. Mozaikové kostky jsou nalepeny tavným lepidlem na hliníkový plát.
Objekt nákupního střediska je v dobrém stavu, bez viditelných statických či jiných závažných poruch. Na povrchu kostek nejsou známky korozního poškození ani znečištění (platí pro pohledovou stranu). Při okrajích jednotlivých hliníkových plátů a v okolí úchytných šroubů jsou zřejmé ztráty materiálu. Některé šrouby jsou zkorodované. V okolí spojů jednotlivých hliníkových plátů dochází, v důsledku degradace způsobené zatékáním srážkové vody, ke změnám barevnosti. Lokálně bylo ve spárách mezi kostkami pozorováno biologické napadení.

Další web o mozaikách ->

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze ->

ulkln002
Tagy