weby pro nejsevernější čechy

Hřbitovní kaple v Postoloprtech

Článek je součástí seriálu Kostely, kaple, chrámy, hrobky, mauzolea

Dominantou hřbitova v Postoloprtech je v jeho severovýchodní části u ohradní zdi postavená hřbitovní kaple.

Stručné info:

V zadním části hřbitova se nachází hřbitovní kaple vysvěcená roku 1889, vyzdobená původními freskami a vyřezávaným dřevěným oltářem. Tato kaple se používá pro poslední rozloučení. Na hřbitově je rovněž umístěna pamětní deska pro připomínku tzv. postoloprtského masakru německých obyvatel v roce 1945.

Stavba je kulturní památkou:

Areál hřbitova se rozprostírá na obdélném půdorysu. Lze do něj vstoupit branou z jihu. Hřbitovní kaple se nachází v severní části, v ose s branou. Je to neorenesanční centrální stavba z r. 1888.

Poměrně monumentální kaple je hodnotnou sakrální architekturou působivého provedení, pocházející z konce 19. století; doplňuje ji ohradní zeď a výrazná brána.

hřbitovní kaple

Hřbitovní kaple byla postavena v roce 1888. Jedná se o centrální stavbu čtvercového půdorysu s rizality, vystavěnou v neorenesančním slohu. V interiéru jsou zkosená nároží s výjevy z Kristova života a niky se čtyřmi světci.

ohradní zeď

Ohradní zeď vymezuje širší i užší obdélný prostor hřbitova. Je zděná, souvislá, prolomena pouze vstupní branou. Zdivo má omítané, korunu kryje vrstva režných cihel.

brána

Brána při vstupu na hřbitov je zděná, omítaná, se dvěma mohutnými pilíři, které nesou kladí s triglyfy. Mezi pilíři jsou 2 x 2 kanelované sloupy. Boční prostory mezi pilastry a sloupy vyplňují jednokřídlé branky, v ose mezi sloupy jsou dvě křídla brány.

Původní evidenční list památky:

Centrála čtvercového půdorysu, s krátkými rameny, kromě vstupního spíše risality, s osmibokým nástavcem, zděná a omítaná. Stěny pokryty plochou obdélnou bosáží, křídla pásovou bosáží. Průčelí křídel lemována dvojicí pilastrů s římsovými hlavicemi. Kolem celé stavby obíhá kladí, s triglyfovým vlysem. Trojúhelný štít u vstupního křídla s reliefem Veraikonu, drženého dvěma andílky. Zde také vysoký, obdélný vchod. Naň nasazeno půlkruhové okno, opakující se i u postranních křídel. Stěny nástavce rozčleněny ionskými pilastry. Širší stěny se sdruženými, půlkruhově zaklenutými okny, užší s nikami a vázami. Ve vlysu šátky. Nad římsou ještě nízký nástavec. Přilbovitá střecha s polygonální lucernou; krytina plech.

Z různých útržků dostopováno, že ve Zpravodaji města Postoloprty – březen 2016 (3/XXII)  se psalo:

1887 – Započalo se s regulací hřbitova podle nového hřbitovního řádu. …. Začalo se se stavbou nové kaple na městském hřbitově. Její plán navrhl architekt stavitel Alois Daut ze Žatce a zároveň vedl také stavbu. Bez materiálu jsou náklady na stavbu 3.601 zlatých 97 krejcarů. Kámen na stavbu darovala jeho milost kníže Jan Adolf Schwarzenberg. …. Zvláště veliké dary k tomuto účelu poskytly: kníže Schwarzenberg, dvorní rada v penzi, žijící ve Štýrském Hradci. Dále pan rytíř von Kutschera, paní von Stiny rozená baronka Villany, paní Schnelková, obec Postoloprty, spořitelna Postoloprty, vdova po zámečníkovi Winklerová, c. k. major ve výslužbě pan Rudolf Maschka v Teplicích, advokát Dr. von Weltrubský z Loun, knížecí důchodní správce na penzi pan Josef Bartl, MUDr. Theodor Titlbach, knížecí schwarzenberský sládek Franz Dvorzak, obchodník Josef Kukelka, notář Dr. Michael Tauschek, děkan P. Wenzl Weis, knížecí správce Johan Lehner. Kromě nich darovali ještě mnozí další větší nebo menší částky, takže díky darům byla uhrazena téměř polovina nákladů. …. Pan Winzenz Ruppert z Prahy, pocházející z našeho rodného města věnoval 300 zlatých na okna v kapli a nechal na své náklady restaurovat oltářní obraz a oltář, které byly dříve umístěny ve staré hřbitovní kapli. Opravu provedl restaurátor Wenzl Hegenbart z Bohosudova.

Kniha Postoloprty / Wolkenstein z roku 2011 tvrdí:

Stavitel Alois Dante započal 5. července 1988 stavbu nové hřbitovní kaple, na níž věnoval stavební kámen Schwarzenberk. Kaple byla vysvěcena 1. listopadu 1889.

Kaple byla opravována v roce 2016:

18. 11. 2016 – Radnice nechala na hřbitově opravit jeho hlavní stavební monument – historickou kapli. … „Na hřbitově letos proběhly investice za necelých zhruba 400 tisíc korun. U kaple, která se využívá ke smutečním obřadům, byly opraveny některé kamenické prvky a celá památka dostala také novou fasádu. Práce související s kaplí stály asi 260 tisíc korun,“ uvedl na dotaz Deníku Zdeněk Pištora, starosta Postoloprt.

Správa hřbitova:

V zadním traktu se nachází kaple, vyzdobená původními freskami a vyřezávaným dřevěným oltářem. Tato kaple se používá pro poslední rozloučení.

Kaple prošla restaurováním oltáře a 2 ks lavic: Zhotovitelem byla vybrána společnost Ateliéry Bárta s. r. o., se sídlem v Hořicích. Restaurátorské práce budou probíhat od září 2023 až do srpna 2024.

Podrobně:

14. června 2023 -Za jeden milion korun nechá město Postoloprty opravit interiérové prvky v památce na hřbitově – monumentální kapli z konce 19. století. Konkrétně půjde o renovaci oltáře a starožitných lavic pod dohledem odborných restaurátorů. V červnu o tom rozhodlo zastupitelstvo města a radnice krátce předtím již vybrala i odbornou firmu, která práce v kapli provede.

Rada města rovněž v červnu potvrdila rozhodnutí výběrové komise pro veřejnou zakázku a určila, že zhotovitelem bude firma Restaurátorské ateliéry Bárta, sídlící ve východočeských Hořicích. Firma se specializuje na odbornou renovaci historických a uměleckých předmětů, v minulosti kromě dalších věcí opravila například více než sto let starý unikátní známý sedmimetrový betlém v Třebechovicích pod Orebem, který má přes dva tisíce vyřezávaných dílů. I on patří mezi národní kulturní památky.

Práce v kapli v Postoloprtech by se mohly rozjet přibližně od podzimu. Kaple je v severní části hřbitova, postavena byla v roce 1888 a o rok později vysvěcena. Je to neorenesanční stavba, československý stát ji zařadil mezi chráněné kulturní památky v roce 1958. Kaple je pro veřejnost zatím běžně nepřístupná, otvírá se jen při občasných příležitostech, ale uvažuje se o možnosti nabídnout pro zájemce variantu nahlédnutí například přes mříž, uvedl starosta Postoloprt Zdeněk Pištora na dotaz jednoho ze zastupitelů. Město o této možnosti bude dál jednat s památkáři, dodal.

Zastupitelé v červnu schválili příspěvek města také na vylepšení další významné památky ve městě. Město poskytne ze svého rozpočtu 50 tisíc korun na obnovu soch na budově kostela Panny Marie na Mírovém náměstí. Peníze radnice pošle jako dar římskokatolické církvi – farnosti Postoloprty.

Tagy