weby pro nejsevernější čechy

Sloup svatého Václava u hřbitova v Postoloprtech

Článek je součástí seriálu Mariánské, trojiční a světecké sloupy

Na travnaté ploše před hřbitovem v Postoloprtech je několik památek, jednou z nich je sloup svatého Václava.

Sloup je kulturní památkou:

Sochařské dílo z roku 1701 má podobu sloupu se sochou sv. Václava. Na dvoustupňový sokl s nikou navazuje dřík s korintskou hlavicí zdobenou hlavami andělíčků. Stojící postava sv. Václava drží v pravé ruce praporec a levou rukou přidržuje štít.

Barokní skulptura dobré kvality provedení je výrazným historickým prvkem veřejného prostoru u městského hřbitova.

Původní evidenční list památky:

Na trojstupňovém stylobatu dvoudílný hranolový sokl. V horní části vpředu nika s kamennou sochou sv. Jana Nep., na boku nápisy, vpravo ZUM LOB DER / ALLER HEILIGGTE / … KEIT DER IHTER / GOTTES . ST SENCESLAI / GEWEICHTE SEILEN HAT / AVEGETCHSTE DN EHR / BAHR 10 AHNES : W : / H : F : SCHWARTZEI / … / BIER FRETER IN POS / TLBERG DEN : 29 : DKDO / A1701; vlevo totéž latinsky (stejné zakončení datumem), vzadu erb. Sloup s entasie, ionské hlavice s andílčí hlavou. Světec levou rukou přidržuje štít, pravou svírá svinutý praporec. Kámen.

V knize o Postoloprtech, vydané pro Kulturní zařízení města v roce 2011, se uvádí:

V roce 1701 se postoloprtský sládek Jan Wolf zasloužil o přenesení sochy sv. Václava z podstavce před kostelem Nejsvětější Trojice na místo u hřbitova. Nápis na novém podstavci říká: „Ke chvále Nejsvětější Trojice, Matky Boží, zřídil vážený Jan Wolf vysokoknížecí sládek z Postoloprt 29. října 1701 zasvěcený sloup sv. Václava“.

Což jsou „poněkud“ rozdílné informace.

Naštěstí je k dispozici i popis v knize Mariánské, trojiční a další světecké sloupy a pilíře v Ústeckém kraji (strany 658-660), výběr informací:

Neznámý autor, pískovec jemno- až střednězrnný světle okrové barvy s železitými skvrnami.

Na čelní straně druhé etáže podstavce v nice stála ještě v 80. letech 20. století socha sv. Jana Nepomuckého, která se do současnosti nedochovala. Původně se snad však v nice nacházela socha či řezba Madony zakrytá sklem, socha sv. Jana Nepomuckého stála údajně nad ní. Na zadní straně druhé etáže podstavce se nalézá reliéfní znak s korunkou.

Na pravé boční stěně etáže podstavce nápis:

ZV LOB:
ALLERHEILIGSTEN
3:FALTIGKEIT DER MVTTER
GOTTES: ST: WENCESLAI
GEWEICHTE: SEILEN HAT
AVFRICHTET DER EHR
BAHRE IOANNES W:
H: F: SCHWARTZENPERG
BIER PREÜNER IN POS:
TELPERG DEN 29: OKDO
A 1701

Na levé boční stěně druhé etáže nápis:

K cti …
negswiatiegssy Trogice
SS:P:Ma:tky Boží
A:S:Waclawa: Wyzdw
yzen: gest Stloup: tento
A Nakladem Slowutnego

ze Schwarzenberku
Sladka Postoloprtskyho
DEN 29. octobrys
Léta 1701

Podle nápisů na samotné památce víme, že sloup se sochou sv. Václava dal 29. října 1701 postavit „ctihodný W.H.F.“, knížecí schwarzenberský sládek v Postoloprtech; druhý, český nápis je dnes již z části nečitelný.

Soupis soch z roku 1835 křestní jméno fundátora vynechává a následující iniciály čte jako N. H. F. Regionální historik Emil Mendel ve svém rukopisném díle z roku 1935 jméno čte jako Johannes Wolf.

V archivních pramenech se s tímto sloupem setkáváme poprvé až v již zmíněném soupise soch farnosti, sepsaném zřejmě roku 1835. Z něho pochází výše uvedené podrobnosti o dřívější výzdobě sloupu.

Původním stanovištěm sloupu bylo prostranství před starým hřbitovem, uzavřeným v roce 1871, a kaplí, kde jej máme zachycen na kresbě ve staré městské pamětní knize.

V roce 1890 bylo rozhodnuto o zásadních změnách v okolí sloupu. V pozdější Mendelově kronice čteme: „Finanční sekce 13. ledna 1890 navrhuje regulaci města v blízkosti starého hřbitova a zřízení parku tamtéž, dne 15. března 1890 demolici staré budovy na něm, regulaci prostranství (dnes Lázeňské náměstí) a postavení pomníku císaře Josefa na něm. Sochu sv. Václava je třeba prozatím zachovat, prostranství obdrží název náměstí císaře Josefa.“ V následujícím roce pak byl sloup přenesen na své nynější místo, a to na základě rozhodnutí městské rady ze 6. října 1891: „Socha sv. Václava, jejíž stržení výbor rozhodl již před 3 lety, bude během tohoto měsíce sejmuta dělníky zaměstnanými při artézské studni.  Jejím budoucím stanovištěm má být podle dohody s p. městským děkanem P. Tschochnerem prostranství před novým hřbitovem.

Roku 1929 purkmistrovský úřad sděloval Státnímu památkovému úřadu, že je nutná oprava sloupu, ale o případné následující opravě nemáme žádné zprávy.

Kdo ví, kde se informace v knize zaštítěné městem vlastně vzaly. Vypadá to jak Vařila myšička kašičku nebo spíš dort kočičky a pejska, kde někdo smíchal od každého kousek.

Spolek pro vojenská pietní místa ->

Tagy