weby pro nejsevernější čechy

Židovský hřbitov Postoloprty

Článek je součástí seriálu Židovské hřbitovy

Na severním okraji Postoloprt je poblíž městského hřbitova také veřejnosti nepřístupný židovský hřbitov.

Původní starý hřbitov zmizel beze stopy – „Hřbitov ze 20. let 18. století byl zrušen v roce 1970. Následně bylo na jeho ploše postaveno 5 rodinných domů. Na hřbitově byli pohřbeni předkové německého filozofa Karla Marxe.

Nový židovský hřbitov byl v Postoloprtech zřízen ve druhé polovině 19. století, aby nahradil starý, postavený v 18. století. Nový hřbitov byl zničen nacisty během války a v roce 1945 zde byli pohřbeni vojáci Rudé armády. Dnes se zachovala pouze ohradní zeď a je přístupný příležitostně.

Jak to tak bývá, žádná značená cesta, žádné šipky, ani takřka přímo u hřbitova o něm ani zdání. Ono vlastně není ani proč. Ve zpustlé zdi brána, přes niž je vidět na totálně zpustlou zarostlou plochu, v níž není stopa po jednom jediném náhrobku. Vlevo od brány infotabule – zmiňovaný pomník dávno na svém místě nestojí:

V Postoloprtech si Židé založili hřbitovy dva. První byl založen kolem roku 1690 na jižním okraji města a užíval se do poslední čtvrtiny 19. století. Nacisté ho zdevastovali a zbytek dokonali místní po 2. světové válce.

Tento nový hřbitov je z konce 19. století. Také on byl za války zdemolován. V roce 1978 byl upravený na park. Jsou zde pohřbeny také oběti pochodu smrti, který v dubnu 1945 zastavil cestou z Terezína v Postoloprtech. Příslušníci SS jeho účastníky nechali přenocovat v lednicích zdejšího pivovaru. Asi deset z účastníků pochodu tuto noc nepřežilo. Dále se zde nachází i pomník válečných hrdinů.

Zničené kostely:

Nový židovský hřbitov byl v Postoloprtech zřízen ve druhé polovině 19. století, aby nahradil starý, postavený v 18. století. Nový hřbitov byl zničen nacisty během války a v roce 1945 zde byli pohřbeni vojáci Rudé armády. Dnes se zachovala pouze ohradní zeď kolem části hřbitova a je přístupný příležitostně, klíč od vrat je na Městském úřadě v Postoloprtech. Pozemek se hřbitovem patří Židovské obci Teplice.

Pomník na hřbitově v roce 1993:

Pomník na webu Spolku pro vojenská pietní místa ->

Žádný z webů, které jsou mi o židovských hřbitovech známy, o tomto místě neinformuje.

Tagy