weby pro nejsevernější čechy

Mozaika na bývalé fontáně na náměstí Míru v Litvínově

Článek je součástí seriálu Mozaiky

Na východním konci náměstí Míru v Litvínově jsou na vyvýšené stěně zbytky mozaiky, která zdobila bývalou fontánu.

Mostecký Deník:

22. 4. 2024 – Stav městského centra je neutěšený. Litvínov se chce zaměřit na náměstí Míru a širší okolí.

Když stojíte v ulici Kostelní na okraji náměstí Míru v Litvínově, máte před sebou centrální část města jako na dlani. V dálce se mezi radnicí a obchody tyčí stromořadí, pod ním parkují auta a vedle usedají na lavičky chodci. Na první letmý pohled je vše v pořádku, ale je to jen zdání. Stačí se trochu projít a vynořují se nedostatky a závady.

Z mozaiky umělce Lubomíra Fárky, který v roce 1988 ozdobil stěnu velké fontány, je torzo. Výjev s motivem vln, ptactva a rostlin nelze skoro rozeznat. Fontána je léta nefunkční a chátrá i okolní fádní veřejný prostor. Dominuje mu hrbolatá dlažba z několika druhů povrchů. Březová májka s vajíčky a pár velkých květináčů s maceškami celkový dojem nezlepšují…

Odborná sochařská databáze:

Název: Mozaika na fontáně
Autoři: Lubomír Fárka (*1951), Jan Hasík – architekt, František Kameník (1919–2016), Ústředí uměleckých řemesel – realizace
Investor: Technické služby, Litvínov
Mozaika je instalována na stěně fontány na náměstí Míru
Výška: 280 cm
Šířka: 1200 cm
Datace realizace: 1988
Materiál: kámen / štípané sklo

V konstrukci fontány se vyskytují praskliny (působení kořenů keřů), které způsobují vydrolování betonu a skleněných kostek. Povrch kostek je poškozen usazeninami cementového výluhu. V roce 2010 byla provedena oprava fontány i mozaiky, část ztracených kostek nahrazena modelováním.

Obdélná betonová stěna je obložena kombinovanou mozaikou s motivem vodního ptactva a rostlin. Dílo je signované L. Fárka, datované rokem 1988 a zkratkou UŘ je označena i prováděcí mozaikářská dílna Ústředí uměleckých řemesel.

Další odborná databáze:

Lubomír Fárek, 1988 – Fontána je tvořena mozaikovou stěnou (skleněná mozaika). Abstraktní motiv evokuje vodu, vlny, vodní rostliny. V dolní části tryská voda. V současné době není v provozu.

Web o mozaikách:

mozaika / sklo, kámen / Lubomír Fárka (1988)
součást fontány, realizovalo Ústředí uměleckých řemesel, dále spolupracovali František Kameník a Jan Hasík (architekt)

Tagy