weby pro nejsevernější čechy

Pomník Vojtěcha Tesaře v Tylově ulici v Litvínově

Článek je součástí seriálu Sochy, skulptury, statue, reliéfy, památníky

Na okraji Litvínova je v Tylově ulici u naučné stezky Tesařova cesta u jedné z infotabulí umístěna dřevěná socha, pomník Vojtěcha Tesaře.

Zcela stejná tabule se shodným textem stojí v Meziboří nedaleko rozcestníku u stadionu, kde ovšem dokáže totálně zmást – začíná totiž slovy „Právě stojíte u pomníku lesního rady Ing. Vojtěcha Tesaře“. Chápu dosaženou úsporu vyrobením dvou totožných kusů, ale když jsem stál v místě, kde krom svahu pokrytého vysokými kopřivami není vůbec nic, zapochyboval jsem, zda opravdu vidím dobře. Vysvětlilo se to až po pár kilometrech zde, kde opravdu pomník stojí…

O pomníku v Mosteckém Deníku:

8. 5. 2015 – V Litvínově byla za početné účasti zdejších obyvatel odhalena socha bývalému lesnímu inženýrovi a účastníkovi domácího odboje za II. světové války Vojtěchu Tesařovi. Jeho jméno už po desetiletí nese cesta, vedoucí lesem z Litvínova do Meziboří. Ještě nedávno však málokdo věděl, proč se cesta jmenuje Tesařova, nebo lidově Tesařovka.

Vojtěch Tesař se narodil 22. dubna 1898. Vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Brně a později se jako přednosta správy Státních lesů dostal do Litvínova. Zde působil až do roku 1937, kdy přešel na Ministerstvo zemědělství a lesnictví do Prahy. Zde se později setkal se svým kamarádem z Litvínova Rudolfem Žabou. Oba se za II. světové války zapojili do domácího odboje. To se nakonec Tesařovi v samotném závěru války stalo osudným.

„Ruda odešel 5. května na setkání s inženýrem Tesařem, aby se zapojili do bojů. Večer 8. května pak našel vzadu za technikou v Dejvicích mezi dalšími zastřeleného pana radu Tesaře. Takže my, místo radosti, že je konec války a utrpení, jsme se starali o ženu, dvě holčičky a pohřeb pana rady Tesaře. Ruda mu prý slíbil, že se do Litvínova vrátí a na jeho počest je lesní cesta nazvána Tesařova,“ vzpomínala před lety manželka Rudolfa Žaby.

Podle svědectví jistého Fialy byl Vojtěch Tesař zastřelen společně s Pavlem Oppou na rozkaz velitele skupiny esesmanů. Jména obou zastřelených, Ing. Vojtěcha Tesaře a Pavla Oppy je na pamětní desce u vchodu do stavební fakulty v Praze – Dejvicích. Ing. Tesař je pochován v rodinné hrobce na hřbitově v Praze – Krči.

Rudolf Žaba se po válce do Litvínova vrátil na post přednosty správy lesů splnil a svůj slib. Lesní cesta z Litvínova do Meziboří, která je oblíbením místem pro procházky jak Litvínovských, tak i Mezibořských obyvatel, tak od té doby nese jméno Tesařova.

Název se velmi rychle vžil a znal jej každý. Ale na jeho nositele se zapomnělo. Jméno Vojtěch Tesaře se připomenulo až poté, co se touto záležitostí začal zabývat spolek Přátel litvínovské historie.

V roce 2014 iniciovala Jiřina Bergmanová, sama bývalá zaměstnankyně Státních lesů a vdova po zaměstnanci Státních lesů, společně s Přáteli historie Litvínovska výstavbu pomníku. Ten ze dřeva vytvořil litvínovský výtvarník Pavel Lakomý a jeho výstavbu realizovala Lesní správa Litvínov v rámci programu 2020 Lesů České republiky. V úterý 5. května jej pak Jiřina Bergmanová společně s lesním správcem Pavlem Rusem odhalili.

Na informační tabuli je obsáhlejší text, z něhož jsou v článku vybrané citace, plus článek z roku 1937 z Časopisu turistů.

Tagy