weby pro nejsevernější čechy

Pomník obětem 1. světové války v Šumné-Litvínově

Na soukromém pozemku za vjezdovou branou domu čp. 16 v Šumné (část Litvínova) stojí obnovený pomník obětem 1. světové války.

Spolek pro vojenská pietní místa:

Nápis:
1914 + 1918
GEWIDMET
VOM DEUTSCHEN TURNVEREIN
„JAHN“, RAUSCHENGRUND,
SEINEM DEM WELTKRIEGE ZUM
OPFER GEFALLENEN TURNER –
UND VOLKSBRÜDERN:
GEISSLER JOSEF RAUSCHENGRUND
KÜHNER JULIUS „
LIEBSCHER FERDINAND „
SANDNER JOSEF „
WIRTH JOSEF „
FRITSCH EDUARD OBERDORF
ROCHÜTZER JOSEF „
ROTHE ANTON „
THIEL LUDWIG SANDL
28.8.1928

(jména sponzorů desky, uvedená ve spodní části, z fotografie nečitelná)

RAUSCHENGRUND = Šumná
OBERDORF = Horní Ves
SANDL = Písečná,
dnes místní části města Litvínova

Poznámka: iniciátory znovuobnovení pomníku, zničeného po roce 1945 novodosídlenci, byli místní badatelé Josef Čtvrtníček a Pavel Aulický ze spolku Přátelé historie Litvínovska a Českojiřetínský spolek přátel historie. Znovuodhalení pomníku se konalo 5. srpna 2017 v 17.15 hodin. Původní slavnostní odhalení se odehrálo před jedenadevadesáti lety a záštitu nad akcí měl tehdy člen rady obce Heinrich C. A. Riecken, ředitel místní přádelny Marbach & Riecken.
Zdroj: http://mostecky.denik.cz/

22. 11. 2015 – Další opomíjenou památku na Mostecku se podaří již brzo obnovit, a to díky společnému projektu Českojiřetínského spolku a Přátel historie Litvínovska. Jedná se o Památník padlým kamarádům v I. světové válce, který zřídili členové tehdejšího sportovního spolku v Šumné. Ta je dnes součástí Litvínova.

Finanční příspěvek Nadace Občanského fóra převzali organizátoři projektu den po státním svátku 17. listopadu v rezidenci velvyslance Spojených států v Praze. Americký velvyslanec v České republice je tradičním hostitelem slavnostního večera, během kterého nadace vyhlašuje výsledky grantového ročníku.

Slavnostního aktu se letos zúčastnilo na šedesát zástupců spolků a dalších organizací z celé republiky. Úspěšní žadatelé přebírali finanční granty z rukou předsedkyně správní rady Nadace OF Dagmar Havlové a velvyslance USA v Praze Andrewa Schapiro.

Českojiřetínský spolek, který letos například zajistil obnovu sochy sv. Jana Nepomuckého na Flájích, pomohl Přátelům historie Litvínovska zpracovat projektový záměr. Na jeho základě nadace poskytla zhruba polovinu nákladů plánovaných na rekonstrukci. Na neutěšený stav památníku v Šumné upozornil správce webových stránek Historie Litvínovska Josef Čtvrtníček, který navrhl jeho záchranu. V současnosti zbytek památníku – žulový obelisk – najdeme v Šumné u domu č. p. 16, nedaleko Skalního sklepa.

Nadace Občanského fóra již 19 let podporuje kulturní dědictví s důrazem na opomíjené památky. Byla založena v květnu 1990 jako jedna z prvních nevládních neziskových organizací v Československu. Občanské fórum jí propůjčilo své jméno a počáteční finance. Přestože Občanské fórum už zaniklo, Nadace Občanského fóra existuje nadále, její činnost nepodporuje žádné politické aktivity či hnutí. Jako nezávislý subjekt podporuje pouze dobročinné aktivity.

Prvním projektem oceněným správní radou Nadace Občanského fóra na Mostecku byla obnova zvonice na Klínech v roce 1999, na kterém se podíleli členové dnešního Českojiřetínského spolku. Při předávání grantu prohlásil tehdejší velvyslanec USA John Shattuck, že mu oceněný projekt připomíná zvuky zvonů v horách Vermontu.

Dnes torzo pomníku je umístěno v Litvínově – Šumné, v Sokolské ulici u č. p. 16, na soukromém pozemku rodinného domku. Pavlovi Aulickému se podařilo najít v okresním archivu fotografii původního pomníčku. Na desce na monolitu, byl text v němčině: Věnováno Turnerským německým spolkem Jahnovým. Obětem světové války, a padlým turnerům a bratrskému lidu. 5 padlým z Rauschengrundu (Šumná), 3 padlým z Oberdorfu (Horní Ves), 1 padlému ze Sandlu (Písečná). Jména padlých na desce: Josef Geissler, Julius Kohner, Ferdinanda Liebscher, Josef Sander, Josef Jurth, Eduard Fritsch, Josef Pochutzer, Anton Rothe, jedno jméno zůstalo neznámé. Kdy přesně byl pomník odhalen, není známo.

Pár chyb: Správné datum je 29. 8. 1926. Pod logy nápis: OBNOVIL ČESKOJIŘETÍNSKÝ SPOLEK VE SPOLUPRÁCI / S HGV RECHENBERG-BIENENMÜHLE (2016-2017) ZA PODPORY:
následují loga NADACE OF, Evropská unie, Evropský fond pro/regionální rozvoj, SN/CZ

V Centrální evidenci válečných hrobů je pomník evidován pod číslem CZE4206-54348:

Balvan z lámané (vhodný kámen byl nalezen v lesích nad Litvínovem) krušnohorské ruly (190 x 240 x 90 cm) na betonové ploše (150 x 230cm). Na lícní ploše balvanu osazena bronzová deska (127 x 84cm). Deska je přesnou replikou původní ztracené desky se jmény pěti padlých občanů ze Šumné, tří občanů z Horní Vsi a jednoho občana z Písečné.

Překlad původního nápisu: Věnováno německým tělocvičným spolkem „Jahn“, Šumná, jeho bratrům padlým za oběť ve světové válce. Ve vrcholu desky letopočet 1914-1918 s turnerským křížem, dolní část desky datovaná 29.8.1926.

Pomník padlým vojákům z Šumné, Horní Vsi a Písečné vznikl roku 1926 zásluhou turnerské organizace „Jahn“. Slavnostní odhalení 29.08.1926, pod záštitou Heinricha C. A. Rieckena, ředitele místní přádelny Marbach u. Riecken.

V průběhu druhé světové války byly před pomníkem zřízeny malé kříže z březového dřeva symbolizující padlé vojáky z Šumné. Po roce 1945 byl kámen zbaven všech znaků pietního místa. Novodobá deska zřízena Českojiřetínským spolkem (spolek pro oživení Krušnohoří). Slavnostní odhalení dne 8.8.2017. Bronzová deska odlita uměleckou slévárnou HVH spol. s r.o.

V knize Tatíčku, vrať se k nám 2 je o pomníku psáno na několika místech. U popisu pomníku v nedaleké Horní Vsi – Tři oběti války z Horní Vsi připomenul v roce 1926 turnerský válečný pomník postavený v sousední obci Šumná. Rodiče padlého Josefa Rochlitzera, Josef a Marie, se rozhodli zřídit na svém pozemku na vlastní náklady pomník svému synovi také přímo v Horní Vsi…

Na jiném místě – při realizaci pomníku v Šumné dopravili místní turneři kámen svépomocí z nedalekého lesa.

A nakonec na straně 158 podrobný popis včetně fota původní podoby pomníku:

Pomník padlým vojákům z Šumné, Horní Vsi a Písečné vznikl roku 1926 zásluhou místní turnerské organizace Jahn, jejíž členové navrhli nejen jeho podobu, ale také jej sami zrealizovali. Vhodný kámen byl nalezen v lesích nad Litvínovem a opatřen svépomocí vyrobenou deskou s věnováním a jmény padlých. Slavnostní odhalení pomníku se uskutečnilo v neděli 29. srpna 1926 pod záštitou člena obecní rady Heinricha C. A. Rieckena, ředitele místní přádelny Marbach u. Riecken a za účasti předsedy turnerského spolku Karla Kühnera. Hlavní řeč pronesl farář Johann Herkner z Nové Vsi a poté pokračoval program zahradním koncertem.

Pomník z neopracovaného kamene byl osazen nápisovou deskou se symbolem turnerského kříže a věnováním, dále bylo uvedeno devět jmen padlých a datace. Okolí pomníku bylo původně parkově upraveno a vymezeno plotovými díly s motivem vojenské přilby a řetězovým závěsem s motivem dělových křížů. V průběhu druhé světové války byly před pomníkem zřízeny malé kříže z březového dřeva symbolizující padlé vojáky ze Šumné. Po roce 1945 byl kámen zbaven všech znaků pietního místa, teprve v roce 2017 byl obnoven do své původní podoby a osazen novou deskou. Odhalen byl 5. 8. 2017.

Tagy