weby pro nejsevernější čechy

Úpravna vody Bílý potok – Meziboří

Článek je součástí seriálu Architektura, technické památky, důlní díla

Na konci Sokolské ulice z osady Šumná (část Litvínova) do Šumného dolu, jímž protéká Bílý potok, stojí areál stejnojmenné úpravy vody.

Komplex budov, o jejichž účelu informuje jedna z tabulí naučné stezky Tesařova cesta. O samotné stavbě se ale zájemce nedozví nic. Výběr z textu:

Úpravna vody je významným dodavatelem pitné vody ústecké oblasti. V případě nedostatečného průtoku vody v Bílém potoce je průtok posilován z Flajské přehrady.

Zdrojem vody pro úpravy je Bílý potok. Voda je upravována jednostupňovou koagulační filtrací s úpravou kyselosti (pH) a desinfekcí chlorem.

Google je v souvislosti s úpravnou zahlcen informacemi o proběhlé rekonstrukci zcela jiné, leč obdobně pojmenované úpravny ve Frýdlantském výběžku.

Jeden ze zajímavých odkazů bohužel není volně k dispozici ->

Je třeba hledat víc a různě:

Úpravna vody Meziboří zásobuje pitnou vodou 69 obcí.
Maximální projektovaná kapacita vodárny je 550 l/s.
Voda je získávána z přehradní nádrže Fláje.
Status: Aktivní
Typ úpravy: dvoustupňová úprava
Typ zdroje: Vodní nádrž
Zdroj vody: Vodní nádrž Fláje
Maximální kapacita: 550 l/s
Technologie čištění:
Sedimentace
Filtrace
Chemická dezinfekce
Odkyselení
Koagulační filtr
Odmangonování
Stabilizace
ÚV záření
Flotace
Zásobené obce:
Bečov u Mostu, Bedřichův Světec, Bělušice u Mostu, Blažim, Braňany, Čepirohy, Černice u Horního Jiřetína, České Zlatníky, Dobrčice u Skršína, Dolní Jiřetín, Dolní Litvínov, Hamr u Litvínova, Havraň, Hnojnice, Horní Jiřetín, Horní Litvínov, Hořenec, Chanov, Charvatce u Loun, Chrámce, Chudeřín u Litvínova, Jablonec u Libčevsi, Janov u Litvínova, Kaňkov, Komořany u Mostu, Kopisty, Korozluky, Kozly u Loun, Lahovice u Libčevsi, Libčeves, Liběšice u Želenic, Lišnice, Lom u Mostu, Loučná u Lomu, Louka u Litvínova, Lounice, Lužice u Mostu, Mariánské Radčice, Meziboří u Litvínova, Milá, Mnichov u Loun, Mnichovský Týnec, Most I, Most II, Obrnice, Odolice, Patokryje, Počerady, Polerady, Rudolice nad Bílinou, Růžodol, Řisuty u Libčevsi, Sedlec u Obrnic, Skršín, Skyřice, Slatinice u Mostu, Souš, Svinčice, Šumná u Litvínova, Třebušice, Třtěno, Velebudice, Volevčice, Všechlapy u Libčevsi, Vtelno, Zaječice u Bečova, Záluží u Litvínova, Želenice u Mostu, Židovice u Hnojnic

Oficiální zdroje:

Úpravna vody Meziboří je jednou z úpraven, které zajišťují výrobu pitné vody pro potřeby Severočeské vodárenské soustavy v Ústeckém kraji. Je určena především pro zásobování Litvínova a jeho nejbližšího okolí. Byla postavena v letech 1954 – 1963 jako součást rozsáhlého vodního díla Fláje (přehrada na Flájském potoce, přivaděč do vyrovnávací nádrže na konci s elektrárnou, úpravna vody Meziboří a zásobovací řady) Její max. výkon byl 800 l/s. V 80. – 90. letech proběhly na úpravně dílčí rekonstrukce.

Postupné zhoršování kvality vstupní surové vody přivedlo SVS jako jejího vlastníka k rozhodnutí doplnit a modernizovat na úpravně používanou technologii, při současném snížení max. výkonu na v současnosti reálných 550 l/s.

Intenzifikace úpravny byla rozdělena na dva celky. První s délkou trvání cca 20 měsíců a výkonem omezeným na 270 l/s zahrnovala rekonstrukci odběrného objektu, výstavbu inženýrských objektů, reakční nádrže a flotace, rekonstrukci čerpací stanice, vodojemu upravené vody a chemického hospodářství. Druhý celek s délkou trvání cca 14 měsíců a výkonem omezeným na 180 l/s zahrnoval rekonstrukci pískové filtrace, akumulace upravené vody 4 x 2 125 m3, dokončení systému řízení technologických procesů a chemického hospodářství. Celkovou stavební rekonstrukcí prošel i objekt úpravny.

Rekonstrukce této velké úpravny, jež zásobuje pitnou vodou města Most, Litvínov, Duchcov, Teplice, Bílina, a částečně i krajské město Ústí nad Labem, zahrnovala doplnění technologie, modernizaci chemického hospodářství, i stavební rekonstrukci. Jednalo se o stavbu v celkovém finančním objemu 238,5 mil. Kč (bez DPH).

Cílem projektu „Intenzifikace a rekonstrukce úpravny vody Meziboří“ bylo zmodernizovat technologii úpravny tak, aby se vyrovnala se zhoršenou kvalitou surové vody a zajistila výrobu pitné vody pro Severočeskou vodárenskou soustavu v Ústeckém kraji v příštích letech v souladu s požadavky legislativy.

Různé tiskové podklady:



Tagy