weby pro nejsevernější čechy

Pomník obětem války ve Vraňanech

V parkově upraveném koutě u domu čp. 2 ve Vraňanech u autobusové zastávky stojí pomník obětem válek.

Poněkud překvapivě na pomníku není jedno jediné datum. Není tak zcela jasné, zda je onou válkou myšlena Velká válka, i když podle všeho nejspíš ano. U seznamu jmen jsou sice profese, ale chybí nejen rok, ale i místo úmrtí…

Spolek pro vojenská pietní místa -> v tuto chvíli pomník neeviduje.

V Centrální evidenci válečných hrobů je pomník evidován pod číslem CZE2114-1716:

Pomník se nachází u autobusové zastávky při domě čp.2. Pietní místo s okolní výsadbou je ohraničeno nízkým plůtkem. Vlevo od pomníku roste mohutná lípa. Pomník se skládá z masivní žulové obdélné desky, které dominuje ve střední části pískovcový reliéf českého dvouocasého lva, který navíc podpírá žulový členěný podstavec. Nad lvem je vyryt nápis OBĚTEM VÁLKY. Po stranách reliéfu jsou situovány dvě kamenné desky se jmény obětí.

Na levé desce jsou tato jména: Šípek Josef, rolník, Kokšal Antonín, plavec, Švec Bedřich, právník, Zelinka Petr, číšník, Trkola Josef, truhlář, Florián Václav, domkář, Šašek František, dělník, Švec Antonín, rolník, Kostka Václav, rolník, Keller Antonín, lodník.

Na pravé desce se připomínají tyto oběti: Šikner Václav, domkář, Blažej Jan, hospodář, Heran Josef, domkář, Musil Antonín, strojník, Rajniš Antonín, plavec, Křížek Václav, dělník, Michovský Václav, dělník, Kokšal Josef, plavec, Kokšal Antonín, číšník.

Ani CEVH nesděluje o obětech nic bližšího.

Tagy