weby pro nejsevernější čechy

Pomník Václava Hůly a Vlastimila Onemichla ve Spomyšli

V centru obce Spomyšl poblíž dětského hřiště u křižovatky silnic stojí pomník Václava Hůly a Vlastimila Onemichla, padlým v květnu 1945.

Spolek pro vojenská pietní místa:

Nápis:
Bojovali a umírali
abychom my mohli žít
VÁCLAV HŮLA
VLASTISLAV ONEMICHL
6. května 1945
Čest Vaší památce

Poznámka:
Na základě vyprávění pamětníků, zejména pak dnes již zesnulého kronikáře obce Horní Beřkovice p. Zahájského, se oba mládenci v podvečerních hodinách dne 6.5.1945 vydali na motocyklu (který si tajně „vypůjčili“ od p. Onemichla st.) nerozvážně odzbrojit Němce do obce Spomyšl. Oba mládenci byli ozbrojeni pouze brokovnicí tzv. „kozlicí“, kterou si také tajně „vypůjčili“.

Zde je nutno zmínit, že silnice v obci Spomyšl byla v té době obsazena částí německé armády „Střed“, a to po celé délce od Mělníka, až do obce Nová Ves. Oba mládenci se po příjezdu do obce Spomyšl početnosti armády lekli, chtěli otočit motocykl a odjet zpět do Horních Beřkovic, motor stroje však nešťastně zhasl a oba chlapci se pokoušeli motocykl odtlačit.

Jejich počínaní si všimla skupina vojáků, jejich důstojník (dle sdělení p. Zahájského se mělo jednat o důstojníka Waffen SS) vytáhl pistoli a prostřelil blok motoru motocyklu obou chlapců. Následně byli oba mládenci vojáky nakopnuti, důstojník je donutil kleknout a oba mládence popravil výstřelem do týlu.

Poté byli odneseni do místní kovárny a v noci byli oba popravení chlapci převezeni do Horních Beřkovic, kde byli řádně pohřbeni.
(zdroj: Bc. Miroslav Maršík)

V Centrální evidenci válečných hrobů je pomník evidován pod číslem CZE2114-27822:

Pomník padlým na konci 2. světové války ztvárněný jako hrobové místo, tvořen žulovými kvádry. Nápisová deska obsahuje nápis(viz výše). Před deskou je vyskládán dvoustupňový podstavec pro ukládání věnců a květin.

Tagy