weby pro nejsevernější čechy

Socha svatého Jana Nepomuckého v parku před Obecním úřadem v Malém Březně

Článek je součástí seriálu Sochy, skulptury, statue, reliéfy, památníky

Na jižním okraji malého parku před Obecním úřadem v Malém Březně stojí socha svatého Jana Nepomuckého.

Socha je kulturní památkou:

Socha z roku 1728 má zaoblený sokl, na jehož přední stěně je nápisová kartuše s datací. Světec je zobrazený tradičním způsobem, výraznými prvky je zvlněný dolní okraj rochety a pravá ruka, držící biret. Provedení sochy má dobrou uměleckou kvalitu.

Socha sv. Jana Nepomuckého stojí na kamenné desce s širším horním okrajem, spojené dvěma železnými sponami. Desku lemuje kamenný obrubník. Socha, tvořená soklem a vlastní plastikou, stojí v parčíku na návsi a je situovaná směrem k chodníku nakoso. Sokl má v dolní části hranolový podstavec, který konkávně přechází ve vlastní sokl. Ten má balustrovitý tvar, vypouklý na všechny čtyři strany, pouze nízký spodní úsek je obdélný. Sokl ukončuje přesahující římsa s profilací. Na přední straně soklu je reliéfní kartuše oválného tvaru, nahoře a dole ohrnutá dovnitř a po obou bočních stranách lemovaná rozvilinami a akanty, směřujícími dovnitř kartuše. V kartuši se nachází nápis: „IOANNIS/NEPOMUCENE/ORA PRO NOBIS/1728“. Na konkávní části soklu, pod kartuší, je ještě jeden nápis, psaný až na první písmena malými literami: „Johann Schinka“.

Vlastní socha sv. Jana Nepomuckého má malý podstavec, konkávně přecházející v profilovanou římsu. Situování postavy světce není obvyklé – nohy jsou takřka v anfasu, zatímco tělo je dosti značně natočeno doprava. Sv. Jan Nepomucký má pravou nohu pokrčenou v koleni. Jeho levá ruka, ohnutá v lokti před tělem, přidržuje krucifix, přičemž mezi ukazováčkem a prostředníčkem je velká mezera. Kříž je dosti dlouhý, s velice vysoko nasazeným příčným břevnem a jeho horní část je opřena o Janovo rameno. Postava Krista je dnes již málo zřetelná, takže chybí charakteristické detaily. Spolu s křížem má Jan v levé ruce také palmovou ratolest. V pravé ruce, z níž je viditelná pouze dlaň, drží světec biret za jednu z jeho horních hran – ruka směřuje mírně od těla. Jan Nepomucký je oděn v kleriku. Rocheta je členěna do dosti výrazných svislých záhybů, dolní okraj mírně rozevlátého svrchního oděvu má ozdobný lem s úponkovitými motivy a květy. Pod klerikou jsou špičky bot. Světec má dále kožešinovou pláštěnku, uprostřed částečně rozevřenou a zdobenou na dolním okraji výraznými střapečky. Hlava Jana je velmi poškozená – obličej již neexistuje, vzadu je pouze část vlasů. Zadní strana sochy je ztvárněná jednoduše – dolní šat má dva hluboké svislé záhyby a horní pak jen několik nevýrazných, rovněž svislých záhybů. Na levé straně (z hlediska pozorovatele) je šat vzdutý směrem doleva.

Barokní socha dobré kvality provedení je dokladem vývoje regionálního sochařství, zároveň jde o výrazný historický prvek veřejného prostoru středu obce.

Původní evidenční list památky:

Na návsi na hranolovém soklu s nápisem a datováním k roku 1728 postava světce se zbytky původní polychromie. Postava světce v životní velikost, v kontrapunktu oděná v konši s krucifixem v levici.

Podle záznamu v Památkovém katalogu byla socha v roce 2010 restaurována Radomilem Šolcem.

Tagy