weby pro nejsevernější čechy

Kaple svatého Antonína Paduánského na návsi ve Vysokém Březně

Článek je součástí seriálu Kostely, kaple, chrámy, hrobky, mauzolea

V centru obce Vysoké Březno stojí kaple svatého Antonína Paduánského.

Vzhledem k tomu, že kaple není kulturní památkou, na rozdíl od sousední sochy, je mnohem těžší najít nějaké obsáhlejší info.

Na webu obce stručně:

Kaple sv. Antonína Paduánského se nachází ve Vysokém Březně a pochází z 19.století. Je to obdélná kaple s trojbokým závěrem. U kaple stojí sousoší s Bolestnou Pannou Marií a Kristem Trpitelem, které pochází z roku 1744. V letech 1998-1999 proběhla oprava.

Web děkanství Most:

Ve Vysokém Březně se nachází obdélná kaple z 19. století s trojbokým závěrem zasvěcená sv. Antonínovi Paduánskému, která byla v letech 1998-99 opravena. U kaple stojí sousoší s Bolestnou Pannou Marií a Kristem Trpitelem, které pochází z roku 1744.

Veřejná zakázka z roku 2016:

Předmětem stavby jsou zejména vnější a vnitřní stavební opravy návesní kaple v umístěné ve Vysokém Březně, místní části obce Malé Březno , na pozemkových parcelách v k.ú. Malé Březno, p.č. 168, 167 ; součástí stavby je provedení restaurátorských prací ( umělecká výmalba, oprava itineráře, vitráže a umělecké mříže ) včetně úpravy okolí kaple a výsadby zeleně.

Předpokládaná hodnota v Kč bez DPH – 1 300 000,00 Kč.

Obdélná zděná omítaná stavba, orientovaná vchodem k východu. Nároží zpevněna odstupňovanými opěráky, kryté pálenými taškami. Čelní stěna je zakončena trojúhelným štítem, rámovaným reliéfní římsou se zubořezem. Ve štítě malé kruhové okno se šambránou.  Pod oknem vysoký dveřní otvor, zakončený mírně lomeným obloukem. Kolem dveří pilastry se zdobnými hlavicemi, nesoucími oblouk s lomenou římsou nade dveřmi. Na obou bocích dvojice vysokých obloukových oken, lemovaných šambránou s klenákem. Okenní otvor blíže ke vstupu chráněn mříží, druhý zazděn, s iluzivní výmalbou vitráže. Zadní strana trojboká, střecha kopíruje tvar. Střecha kryta taškami-bobrovkou, na nárožích hřebenáče. V zadní části střechy před závěrem čtyřboká oplechovaná věžička s vysokou stanovou stříškou, v jejíž spodní části na každé straně trojúhelný štít. Na špici stříšky malá makovice, korunovaná křížem s trojlístky na koncích břeven.

Tagy