weby pro nejsevernější čechy

Socha Panny Marie na jihovýchodním okraji Nemilkova

Článek je součástí seriálu Sochy, skulptury, statue, reliéfy, památníky

Na okraji obce Nemilkov u silnice č. 255 do Lišnice stojí socha Panny Marie.

V tuto chvíli mapy.cz tvrdí, že jde o sochu svaté Anny.

Odkud se tato informace vzala, těžko hádat. Jde o zjevnou chybu, kterou odhalí každý, kdo se na sochu podívá zblízka – svatá Anna by dozajista nestála na zeměkouli omotané hadem s jablkem v tlamě. To je jasná ikonografie Immaculaty (odkazující na dogma o neposkvrněném početí Panny Marie).

Bohužel mapy.cz jsou jediný zdroj a doklad existence této sochy. Google nic. V roce 2014 ještě nic:

Rok 2014

V roce 2019 již byla socha na místě:

Rok 2019

Jde tudíž zjevně o novodobý artefakt, o němž se bohužel nedaří nic najít.

Vysoký štíhlý sokl, ve spodní části s nízkou hladkou základnou oddělenou profilovanou lištou. Na stěnách soklu hluboce vpadlá obdélná zrcadla s reliéfním rámem, v horní a spodní části s malým obloukem. Rohy soklu částečně vykrojené.

Na horní část, oddělenou římsou, nasedá mírně přesahující rozšiřující se hlavice. Na její vrchní rovné straně socha Panny Marie v podživotní velikosti. Základnu tvoří oblouk zeměkoule, omotaný hadem s jablkem v tlamě. Po obou stranách hlavičky andílků s křidélky.

Panna Maria s mírně skloněnou hlavou a zavřenýma očima má před sebou sepjaté ruce. Oblečena je ve splývavé nařasené říze, přes níž má plášť s kapucí, částečně zakrývající vlasy. Plášť je sepnut sponou. Říza je pod prsy přepásána úzkým páskem. Panna Maria levou bosou nohou stojí na hadovi.

Tagy