weby pro nejsevernější čechy

Studánka Polerady

Článek je součástí seriálu Studánky a prameny

Naučná stezka Viadukt a studánka Polerady vede z jižní části obce ke zrušené železniční trati kolem studny.

Web o vodních zdrojích informuje:

25.06.2011 – Teprve nedávno „revitalizovaná“ studánka za humny severočeské obce Polerady (okres Most). Je součástí též nově zbudované mikro-naučné stezky o čtyřech zastaveních s informačními panely.

eStudanky

Říjen 2020 – vodu bych rozhodně nepil bez filtru, jedná se o otevřený prostor s živočichy ve vodě. Navíc pole na kopci nevěstí nic pozitivního a hrozí kontaminace. „Altán“ má již také své období slávy za sebou a nikdo se o místo nestará, v českém stylu sbalit dotace, postavit, s velkou slávou otevřít a ponechat svému osudu. Je to veliká škoda.

Archivní fotografie vypadá jak z jiného světa. A nejen tahle. Nechce se věřit ani fotce z webu Turistika.cz:

u studánky

Zjevně tu stávala i jedna ze soch místních řezbářských sympozií, po níž už ovšem nezbyla u hnijící lavičky v bující vegetaci žádná stopa.

K samotné studni se nedá pohodlně dostat, takřka všude kopřivy minimálně do výše pasu. Ty částečně překrývají i infotabuli, což je ale v podstatě jedno, protože o studni samé je tu jen pár řádek, vše ostatní se týká obce:

„Jako dříve procházím cestičkou mezi domy směrem k viaduktu ke trati Počerady/Vrskmaň. Vpravo vidím vysoké zdi obrovské výrobní haly firmy Zámečnictví Fiedler a vlevo se zvedá stráň ve dvou stupních až k pískovně. Stráně jsou osázené ovocnými stromy. Kolem cesty voní šeříky. Trochu dále, téměř u viaduktu se nachází malý pramen. Odtud vede potrubí až do vsi. Od pramenu vede malá stezka dále až ke kolejím.“
Gerdi Brunn/Ruschitschka (Růžička)

Na základě infomací pamětníků byly v těchto místech objeveny zbytky staré cihlové kruhové vyzdívky se dvěma schody, které posloužili jako základ pro znovuobnovení studánky, u které se právě nacházíte. I když se jednalo o nevelký pramen a každý dům měl vlastní studnu, voda z této studánky byla díky svým vlastnostem hojně využívána místními hospodyňkami k praní velkého prádla.

Polerady_Na_byvale_trati

Altán drží pohromadě silou vůle, nosné dříví vypadá ještě jakž takž, ale střecha se mohutně sype, i do vody, kterou má chránit. Nehnutá hladina plná špíny je poměrně hluboko pod okrajem podezdívky. Spíš žumpa, než studna. Vypadá to tu, že od zřízení naučné stezky tu nikdo neprošel…

Tagy