weby pro nejsevernější čechy

Socha svatého Jana Nepomuckého v centru Polerad

Článek je součástí seriálu Sochy, skulptury, statue, reliéfy, památníky

U křižovatky místních komunikací v centru Polerad před bývalým statkem čp. 14 stojí na travnaté ploše obnovená socha svatého Jana Nepomuckého.

Ač socha vypadá vcelku starobyle, jde o kopii, nápodobu, jak se lze dočíst na informační tabuli:

Socha sv. Jana Nepomuckého stála severně od obce nalevo u cesty směrem na zaniklou obec Židovice. Sv. Jan Nepomucký je původní patron obce Polerady (od roku 1922 je druhým patronem obce sv. Prokop). Socha stála na uvedeném místě již před rokem 1854. Na zadní straně je zřejmý původní nápis „Seeman“, což je jméno Židovického faráře, který působil na Židovické faře do uvedeného roku, kdy faru předával svému nástupci Antonínu Fritschovi.

Do současnosti z díla zbyly jen rozvaliny, které se podařilo sestavit do dnešní podoby jen s velkým restaurátorským úsilím. S pomocí místních občanů a firmy Kaliba & Hájek bylo dílo vztyčeno do dnešní podoby v září 2011. Původní je podstavec zatímco samotná socha je kopií díla z Korozluckého zámku.

Prostor kolem sochy patří k nejlépe historicky popsaným a nejzajímavějším místům v Poleradech.

Info v médiích – Mostecký Deník:

21. 10. 2011 – V Poleradech ve čtvrtek odpoledne slavnostně odkryli obnovenou sochu svatého Jana Nepomuckého, jednoho ze tří patronů obce.

Rozvaliny rekonstruoval Karel Kaliba s Oldřichem Hájkem starším. Podstavec se dlouhá léta povaloval v křovinách u obce. Socha je kopií originálu, který zapůjčil Miroslav Perout ze zámku v Korozlukách.

Obec lidem zároveň předala 220 metrů nových chodníků podél hlavní silnice. Jejich stavba přišla na více než půl milionu korun. Přispěl na ně ČEZ, který nedaleko provozuje velkou uhelnou elektrárnu Počerady, a také firma Best, která sídlí za obcí, a do níž vozí přes Polerady kamiony materiál pro výrobu. „V opravách chodníků budeme pokračovat v příštím roce,“ slíbil lidem starosta Pavel Novák.

Na webu obce se dá vyšťourat fotodokumentace obnovy:

Aktuální stav:

Tagy