weby pro nejsevernější čechy

Socha-lavička opilec před hospodou v Poleradech

Článek je součástí seriálu Sochy, skulptury, statue, reliéfy, památníky

V malé obci Polerady nedaleko Mostu žije sice jen něco přes dvě stovky stálých obyvatel, ale místní jsou velmi aktivní, pořád se tu něco děje a je nač koukat. Třeba na řadu soch, vzniklých při dřevařských sympoziích. U posezení před místní hospodou je kromě klasických laviček i jedna atypická, představující opilce-prase.

Jedna z mála soch, o níž se dá najít zmínka v médiích – Mostecký Deník psal:

1. 7. 2016 – V obci Polerady vrcholí další ročník populárního řezbářského sympozia. Účastní se ho trojice umělců. Stejně jako loni.

Luboš Pátek z Jirkova tvoří lavičku před místní hospodu. Vybral si k tomu postavu opilce, který se vrací z hostince domů. „Doslova leze po čtyřech, a je opilý jako prase, proto má také místo nosu prasečí čumák,“ říká umělec k dílu, které bude stejně, jako další dvě, prezentováno při sobotních Poleradských slavnostech. Socha má navíc vystrčený zadek, takže může v lidech, co půjdou z hospody domů evokovat možnost uštědřit klečící postavě kopanec. Má to ale jeden háček. Dřevo je dost tvrdé, tak by si ten, kdo se o to pokusí mohl i ublížit.

Sochy budou mít vernisáž v sobotu při Poleradských slavnostech na zdejším fotbalovém hřišti, kde bude přichystán pestrý program. Obec bude slavit 766 let od svého založení. Hrát se bude fotbalový turnaj, pro děti budou přichystány atrakce a kouzelník, na pódiu vystoupí kapely několika žánrů.

Ani tady žádná signatura, vročení, název. Alespoň že něco málo tentokrát v těch novinách. Jen kopnout si nelze, když je opilec otočen zadnicí k betonovým tvárnicím, sloužícím jako květnináče.

Tagy