weby pro nejsevernější čechy

Zámecký kříž v Liberecké ulici na východním okraji Hrádku nad Nisou

Na východním okraji Hrádku nad Nisou v Liberecké ulici za hřbitov u odbočky na Grabštejn stojí Zámecký kříž.

O kříži na webu památek Trojmezí (doplněno dle infotabule u kříže):

Na samém okraji města, při silnici od Grabštejna, stojí Zámecký kříž.

Dnes nevíme ani proč se mu tak říká, ani kdy byl postaven. Pravděpodobně už na počátku 19. století, protože kříž najdeme na mapě Stabilního katastru z r. 1843. A název by mohl souviset s pohledem na Státní hrad a zámek Grabštejn, který se v těchto místech otevírá. V Kühnově soupisu památek je zmíněn kříž u grabštejnské cesty, který dnes nedokážeme lokalizovat, mohl by to tedy být náš Zámecký kříž. Pak by vznikl v roce 1801 přičiněním malíře A. Jonase z Chrastavy.

Ač se kříž nachází jen několik metrů od prvních domů v Hrádku, leží již na katastru obce Grabštejn, na někdejším pozemku vrchnosti.

Samotná památka je velmi prostá. Pískovcový podstavec není nijak výrazněji zdobený. V čelní stěně dříku pravděpodobně bývala umístěna deska s textem, jsou zde patrné stopy po otvorech. Na hlavici zakončené mohutnou římsou je umístěn kříž s plechovou siluetou ukřižovaného Krista. U kříže stály ještě na počátku 21. století dvě statné lípy. Nejdříve jedna a pak i druhá musely být pro špatný stav pokáceny. Kříž samotný byl ukryt mezi nimi, zbýval z něj pískovcový základ a torzo plechového kříže, ohlodané rzí.

Text na podstavci se nedochoval a nebyla o něm nalezena zmínka ani v žádných archivních materiálech.

V roce 2003 byl Zámecký kříž, jako první počin Sdružení pro záchranu drobných sakrálních památek, obnoven. Pískovcový sokl byl očištěn, chybějící části byly nahrazeny umělým pískovcem a umně napatinovány. Novou plechovou siluetu Krista zhotovil pan Rudolf Lochman z Hrádku nad Nisou a malbu na něj pan Jaroslav Krúpa z Liberce (pocházející ale také z Hrádku nad Nisou). Kříž byl 5. října znovu požehnán správcem hrádecké farnosti P. Tomášem Genrtem za přítomnosti starosty Hrádku nad Nisou Martina Půty a místostarostky Hedviky Zimmermannové i starostky Chotyně Jany Mlejnecké a členů sdružení.

Dle tabule byl kříž obnoven partou nadšenců v roce 2007 a kompletní renovace se dočkal až v roce 2019. Kámen byl očištěn, zpevněn, byly zatmeleny spáry a rýhy a následně proběhly retuše. Na vrchol kříže byl osazen zcela nový malovaný korpus Krista na kříži, vytvořený podle původních proporcí.

Inu – pokud se prameny neshodnou v událostech proběhlých před necelou dvacítkou let, jak věřit starším zdrojům?

Series Navigation<< Centrální kříž hřbitova v ChotyniCentrální kříž hřbitova v Hrádku nad Nisou >>
Tagy