weby pro nejsevernější čechy

Hřbitovní kaple v Hrádku nad Nisou

Článek je součástí seriálu Kostely, kaple, chrámy, hrobky, mauzolea

Na vstupní – západní straně hřbitova v Hrádku nad Nisou je v mapách.cz vpravo od hlavní brány vyznačena hřbitovní kaple.

Tento údaj ovšem nelze nijak ani potvrdit, ani vyvrátit. Architektura celé čelní strany hřbitova pozůstává z brány s věží a několika v podstatě zcela shodných staveb po obou stranách od brány, u nichž nelze ověřit jejich určení. Na webu města je sice o hřbitovu nějaké povídání, ale jen historicky obecné (nejsou v něm konkretizovány ani zmiňované významné hroby). Snad celá stavba pochází z roku 1898, kdy byl nový hřbitov otevřen. Jediná zmínka o stavbě zní „Za první světové války byl zrekvírován zvon ze vstupního objektu hřbitova„.

Jedná se o rozsáhlý areál v mírném svahu, klesajícím od severu k jihu. Na severním kraji je jedna stavba o dvě okenní osy představena zbytku areálu, komponovaného jako ohradní zeď hřbitova. O něco níže je druhá stavba, předsazená o jednu zaslepenou okenní osu. Obě stavby mají vstupní dřevěné dveře. Stejná stavba, ovšem bez venkovních dveří, je zcela vpravo – to je ta, kterou mapy.cz označují jako hřbitovní kapli. Střed tvoří vstupní brána – věž s volným obloukovým průjezdem uzavíratelným kovanou mříží, kopulovou střechou završenou věžičkou s křížem. Jednotlivé stavby jsou propojeny zdí-ambitem, jehož střecha je z vnitřní strany nesena sloupy a který slouží jako kolumbárium.

Tagy