weby pro nejsevernější čechy

Socha svaté Anny v Liberecké ulici v Hrádku nad Nisou

Článek je součástí seriálu Sochy, skulptury, statue, reliéfy, památníky

U odbočky k místnímu hřbitovu v Liberecké ulici v Hrádku nad Nisou stojí socha svaté Anny s Pannou Marií.

Socha není kulturní památkou, info o ní podává tabule přímo u ní a web o místních památkách:

V Hrádku nad Nisou v minulosti stávaly dvě sochy sv. Anny. Starší, více na očích, ale dnes neexistující, bývala na Horním náměstí. Spolu s Pannou Marií a malým Ježíšem tvořily sousoší takzvané sv. Anny Samotřetí, korunující morový sloup. Ten byl postaven v roce 1714, na jaře roku 1945 byl ale odstraněn. Ze sloupu se nic nedochovalo, ale v srpnu 2017 byl na původním místě znovu obnoven.

Druhá socha sv. Anny měla větší štěstí. Dodnes se nachází na původním místě, v horní části Liberecké ulice, v místech, kde odbočuje cesta ke hřbitovu. V 19. století tudy procházela jen stará cesta ke Státnímu zámku a hradu Grabštejn, po hřbitově ještě nebylo ani památky.

Socha byla postavena na náklady hrádecké obce v roce 1819, jak potvrzuje nápis na pískovcovém podstavci. Socha sv. Anny je provedena asi nejběžnějším způsobem v dlouhých šatech, s vlasy zakrytými závojem, s knihou v levé ruce a spolu s malou figurou Panny Marie pod pravicí. Svatá Anna je ochránkyní matek a manželství. Zvláštní ochranu drží podle křesťanské tradice nad šťastným průběhem porodu.

Pískovcová socha je i po dvou stech letech v dobrém stavu, o její nejbližší okolí stále pečuje několik dobrovolníků.

Text vycházející z informací NPÚ (a uvedený na výše zmíněné tabuli) tak „trochu“ citovaným informacím odporuje. Jak v umístění, tak ve vzhledu a nakonec i v datování…

Doplnění z tabule:

U sousoší svaté Anny je na první pohled patrné, že socha stylově neodpovídá podstavci, což je dáno zajímavou historií památky. … Kovaná ohrádka, která sochu obklopuje, vznikla ve stejné době jako socha. .. Původ nápisu ZLATNIK na pravém boku podstavce není jasný,

Památka byla v roce 2019 kompletně restaurována. Pískovec byl očištěn a následně zpevněn. Protože zvláště socha byla v zadní části značně poškozena působením povětrnostních vlivů, byla zatmelena a tvarově rekonstruována. Na závěr byly provedeny barevné retuš doplňků a památka byla opatřena hydrofobním nátěrem.

Leták o památkách opakuje nepřesnou verzi z městského webu:

Tagy