weby pro nejsevernější čechy

Müllerova hrobka v Hrádku nad Nisou

Článek je součástí seriálu Kostely, kaple, chrámy, hrobky, mauzolea

Na poněkud nečekaném a odlehlém místě v Hrádku nad Nisou u železniční trati stojí objekt Müllerovy hrobky.

Web o místních památkách uvádí:

Stranou zájmu lidí se v Hrádku nad Nisou skrývá památka, která svému účelu sloužila jen krátkou dobu. Říká se jí krátce hrobka. Najdeme ji mezi zahrádkami u sídliště Pod Tratí a železnicí, ukrytou pod vzrostlými stromy.

Hrobku nechal postavit v roce 1923 továrník Fridrich Müller pro svou zemřelou manželku Gertrudu Müllerovou a dítě, které rovněž zemřelo při porodu. Ve třicátých letech minulého století v době krize musel Müller firmu prodat a odstěhoval se do Německa. S sebou vzal i ostatky své první ženy a dítěte. Od té doby je hrobka prázdná.

Fridrich Müller byl synem Hermana Müllera, který v Hrádku nad Nisou vlastnil apretovnu a barvírnu – provozy byly v areálech někdejší Kolory v Tovární ulici.

Stavba má téměř čtvercový půdorys, který narušují jen schody na severní straně, vedoucí do podzemí. Střechu, připomínající kopuli, kryjí zbytky měděných plechů. Postavena je ve stylu art deco.

Hlavní vstup je na jižní straně objektu a vedou k němu tři stupně. Ohraničen je dvěma vysokými sloupy a uzavřen je kovanou pěkně zdobenou mříží, která se kupodivu dochovala do dnešních dnů. Do hlavního prostoru proniká světlo 6 úzkými obdélníkovými okny, třemi po východní a třemi po západní straně. Z hlavní síně hrobky je v podlaze rovněž vstup do podzemí. Prostor je uzavřen při stěnách plochým stropem, který se nad středem místnosti otevírá do kopule.

Před objektem je betonová nádrž, která měla dotvářet atmosféru místa. Napájena je pouze dešťovou vodou.

Stav hrobky v současnosti není dobrý. Střechou zatéká, částečně chybí střešní krytina. Výplně oken jsou vytlučené, v kopuli nad hlavní síní zeje velká díra. Zdobné prvky nad hlavním vstupem jsou již bez fasády a erozi podléhá i cihelné zdivo.

V letáku o městských památkách:

Trochu mi chybí informace o tom, proč zrovna toto místo – v textu je sice uvedeno, že parcela patřila rodině, ale hřbitov tu nejspíš nebyl.

Stav je stále neutěšený, odpadků plno, ale nějaké zásahy vidět jsou – střecha je částečně zajištěná, okna zakrytá. Příležitostně se tu dokonce konají různé akce.

Např. FB města na podzim 2024:

V tajuplném prostředí Müllerovy hrobky se v polovině září představilo Duo Strofy ve složení Anežka Krouská (violoncello) a Magdalena Čapková (housle). Zazněly klasické melodie barokem počínaje i filmové nebo muzikálové hity. Žádné z připravených sedadel nezůstalo prázdné a obecenstvu se známé melodie v netradičním pojetí líbily, účinkující odměňovalo upřímným potleskem a jeho přání o přídavek samozřejmě nezůstalo bez odezvy.

Na fotkách u výše zmiňovaného příspěvku je vidět interiér:

Hrádecko, září 2024
Hrádecko, září 2024
Tagy