weby pro nejsevernější čechy

Katalánský útržky – Tapas (5)

Pojďme si promluvit o jídle. Teda teď to nemyslím nějak vyhroceně gastronomicky, jakože národní jídlo je to a to a jí se to tak a tak, a nejlépe v podvečer… ne (ochutnejte v Katalánsku cokoliv, na co narazíte… a pokud máte tuto zemi blízko srdci, nemůžete udělat chybu). Myslím teď na jídlo čistě z praktického hlediska.

Takže. Pokud nejste dobrovolnou obětí all inklusive krmníku v hotelovém výběhu, rychle pocítíte potřebu zjistit jak daleko a kolik je kolem obchodů a restaurací a tak podobně. A tady se není čeho bát. A to jak množstvím, kvalitou i „drahotou“. Nevím jak v Barceloně, ale u nás na vsi v Kbelíkách (Cubelles) pořídíte v malých krámcích všechno potřebné pro dva lidi na jeden den (snídaně a něco na večer) za deset až patnáct euro, s tím, že se neohlížíte na to nejlevnější a do nákupu se vejde i slušná lahvinka vína a něco k ní. (info pro pány: třetinka slušného piva v plechu tu stála 62 centů). Zelenina a ovoce za podobné ceny jako u nás. Malá zmrzlina (mimochodem kopec jak na svačinu!) byla za 3 eura. Rychle jsem ovšem zjistil, že v těch obchůdkách mají slušnou láhev whisky Cutty Sark za cenu čtyř zmrzlin, tak jsem si ty nezdravé sladkosti odepřel a investoval do kvality.

Je třeba přiznat, že jak je v obchodech srovnatelně s domovinou, v restauracích je to přece jen trochu přísnější. Pokud se shodneme na tom, že v Čechách se do tří stovek najíte i s nápojem, tak v Katalánsku počítejte s pětistovkou plus. Já vím, přepočítávat se na dovče nemá, ale asi je dobré to vědět. Na druhou stranu těch 20 – 25 euro obsahuje často tříchodové menu i s nápojem, takže je s jídlem na půl dne vystaráno. O skvělých gastronomických zážitcích ani nemluvě. I ta úroveň restaurací je taková, že vám to ani nepřijde drahý a s tím, že jídlo je i zážitek, se tu pracuje velmi. V každém případě mohu prohlásit, že jsem za celou dobu na mínus čtyrku s umakartem nenarazil.

A ještě to Tapas, co je v názvu. Mýtické tapas…. je to především velmi široký pojem a může to být prakticky cokoliv. Sýr, uzenina, olivy, oříšky, chipsy, mořské plody, … cokoliv, co se dá zobat k nápojům. Pokud jsou v menu, budou ty dobrůtky od tří do deseti eur, podle velikosti a složení. V nemálo podnicích jsou ovšem i jako pozornost podniku, a třeba i ke každé rundě. Ale o tom co to je, rozhoduje hostitel. Takže k prvnímu pivu přistane miska oříšků, ke druhému miska chipsů a tak. Hezký zvyk, který bych se nebál šířit i v Čechách (ale tady by to hostinským asi ulámalo ruce až u loktů, njn). Apropos, tapas samozřejmě může vypadat i jako Paukertův obložený chlebíček na steroidech… ale to už je zase jiný příběh.

Tagy