weby pro nejsevernější čechy

Márnice na hřbitově ve Sněžné

Článek je součástí seriálu Kostely, kaple, chrámy, hrobky, mauzolea

Na hřbitově ve Sněžné (dnes součást Krásné Lípy) stojí u jihozápadní strany budova bývalé márnice.

Pokud se o této budově najde zmínka, všichni odněkud přebrali info, že je postavena na místě bývalé zvonice, ovšem o oné zvonici těžko něco najít (nezmiňuje ji ani popis kostela Panny Marie Sněžné, ani hřbitovního kříže). Natalie Belisová v knize Putování po duchovním panství Krásnolipska (vydal ing. Vladimír Hanák 2005) v historii kostela na straně 149 zmiňuje:

Roku 1731 nechali manželé Liebschovi odlít u pražského zvonaře Zachariase Dittricha zvon o váze 1 centu a ten zavěsili na prostou dřevěnou konstrukci v místech, kde dnes stojí márnice. … Zvon, zasvěcený Panně Marii, visel na provizorní zvonici a počítalo se s ním do nově stavěné kaple (předchůdce kostela), připravené k vysvěcení 18. února 1734.

K přesunu (a tím pádem zániku zvonice) zřejmě došlo k uvedenému datu. Kdy ovšem byla postavena márnice, nikde ani čárka.

Jedná se o jednoduchou stavbu obdélného půdorysu z cihel, bez omítek. Stěny člení nárožní pilastry a pilastry rámující vstupní obdélné dvoukřídlé dřevěné dveře na boční stěně směrem na hřbitov. Vrchní část stavby pod sedlovou střechou, krytou břidlicovými šablonami, je mírně předsazena. Na obou stranách ve štítě obdélný okenní otvor, bez jakékoli výplně či rámu, nad ním dva malé hranaté otvory. Z obou stran je střecha zpevněna před štít představeným trámem. Uprostřed hřebene střechy je umístěna šestiboká zvonička s vysokou jehlancovou stříškou. Po zvonu ani stopy, oplechování stříšky místy chybí. Přesto jde o nejzajímavější část stavby – nad malou makovicí je obrysový kříž s trojlístky na koncích břeven, jehož základnu tvoří silueta smrtky, opírající se levou rukou o kosu a v pravici držící přesýpací hodiny. Nevšední motiv, který jsem nikde jinde neviděl…

Tagy